Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πότε η εθελουσία στις τράπεζες οδηγεί στην έξοδο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι.

Στη σύνταξη με μεγάλο «μπόνους» μπορούν να βγουν χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι που θα αξιοποιήσουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σε όσες τράπεζες εφαρμόζονται ανάλογες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους που είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση να πάρουν ένα έξτρα ποσό και έτσι να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν έως και 2.000 εργαζόμενοι στον όμιλο. Μέσα στο έτος αναμένεται να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 1.800 άτομα στην Εθνική, το οποίο είχε «μπλοκάρει» εδώ και 6 μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοβουλία για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα πάρει το επόμενο διάστημα και η Eurobank.

Οσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποδέχτηκαν 650 εργαζόμενοι, οι οποίοι αποχωρούν στο τέλος του μήνα. Ενδεικτικό των κινήτρων που δίνονται είναι ότι στην Πειραιώς όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους θα πάρουν, επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης, οκτώ μισθούς (μεικτός μισθός Ιουνίου). Επίσης, δίνονται επιπλέον δύο μισθοί για κάθε ανήλικο παιδί.
Πότε η εθελουσία στις τράπεζες οδηγεί στην έξοδο

Σημειώνεται πως το κίνητρο της εθελουσίας -δηλαδή το μεικτό ποσό που θα πάρει όποιος μπει στο πρόγραμμα της Πειραιώς- δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 8.000 ευρώ και μεγαλύτερο των 170.000 ευρώ.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι θα πάρουν τη νόμιμη αποζημίωση αλλά και ένα έξτρα ποσό, με τα κίνητρα να συνδέονται και με την ηλικία.

Για παράδειγμα, για τους εργαζομένους που βρίσκονται μεταξύ 50 και 53 ετών προβλέπεται 100% του τελευταίου μισθού τους για κάθε έτος προϋπηρεσίας στην τράπεζα/θυγατρική εταιρεία.

Οσον αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς των τραπεζικών υπαλλήλων εξαρτάται από το αν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή στα λεγόμενα ειδικά ταμεία. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως στις τράπεζες υπάρχουν δύο ασφαλιστικές κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του Ταμείου.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες Πειραιώς, Alpha κ.ά.

Στη δεύτερη ανήκουν οι εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστεί στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (π.χ. Εθνική).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.