Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Όταν τα πινέλα παίρνουν φωτιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το μεγαλύτερο «εργοστάσιο τέχνης» στον κόσμο.

Το χωριό των καλλιτεχνών είναι το Dafen, προάστιο της πόλης Σενζέν στη νοτιοανατολική Κίνα. Χιλιάδες καλλιτέχνες εργάζονται εκεί πυρετωδώς αναπαράγοντας φημισμένους πίνακες, θυμίζοντας εργοστάσιο παραγωγής έργων τέχνης.

Η περιοχή είναι γνωστή ως το χωριό της ελαιογραφίας και πιστεύεται πως είναι το σημείο παραγωγής των περισσότερων ελαιογραφιών στον κόσμο. Οι καλλιτέχνες που εργάζονται εδώ παράγουν το 60% της συνολικής παραγωγής αντιγράφων πινάκων, σύμφωνα με την China Daily.

Πολλοί από τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί έχουν σπουδάσει σε κινεζικές ακαδημίες καλών τεχνών, ωστόσο μην μπορώντας να βιοποριστούν βασιζόμενοι στη δική τους έμπνευση, ζωγραφίζουν δεκάδες απομιμήσεις την ημέρα για να ζήσουν.

Οι τιμές στην ιστοσελίδα DafenVillageOnline.com, η οποία διαθέτει τα έργα απευθείας στο εξωτερικό, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια. Ωστόσο πολλοί πίνακες διοχετεύονται κατευθείαν στη χονδρική και από εκεί σε διάφορες χώρες που τους πουλούν.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν στο Dafen καθώς η οικονομική κρίση στη Δύση πλήττει την αγοραστική δύναμη των παραδοσιακών πελατών του.

Παλαιότερα οι καλλιτέχνες ασχολούνταν αντιγράφοντας χωρίς τέλος Van Gogh, Monet και Picasso αλλά πλέον προσαρμόζονται στις επιθυμίες πελατών πιο κοντά τους.

Τοπική εφημερίδα ανέφερε, σύμφωνα με τη Daily Mail, πως οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από 50% μόνο πέρσι καθώς οι παραγγελίες από τη Δύση κατέρρευσαν.

Ένας από τους καλλιτέχνες είπε μιλώντας στο BBC πως σχεδόν όλοι οι πελάτες που είχε παλαιότερα από τη Δύση έχουν αντικατασταθεί από Κινέζους κι έτσι κι εκείνος προσάρμοσε τη δουλειά του στις απαιτήσεις τους.

«Υπάρχει μία διαφορά στην αισθητική», τόνισε ο 27χρονος Weng Yugo, «θα έλεγα πως οι Δυτικοί προτιμούν κλασσικούς πίνακες που είναι σκοτεινοί ενώ στους Κινέζους αρέσουν τα πιο φωτεινά χρώματα».






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.