Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γονείς εξαρτημένων ατόμων στήνουν τη δική τους παράσταση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Άκου… σου μιλώ!» σε μια εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό.

Η Αναστασία, η Ειρήνη, η Ελένη, η Εύη και ο Μαρίνος είναι γονείς εξαρτημένων ατόμων, που δίνουν και αυτοί τον δικό τους αγώνα για την απεξάρτηση των παιδιών τους στο Πρόγραμμα του δήμου Καλλιθέας «Θησέας».

Τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία τους με το «Θησέα» παρουσιάζουν μέσα από την παράσταση «Άκου… σου μιλώ!», που ανεβάζουν αύριο στις 21:00 στη δημοτική πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Φιλαρέτου και Λασκαρίδου 120).

Η παράσταση, που δίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), είναι αποτέλεσμα της εννεάμηνης θεραπευτικής διεργασίας της ομάδας δραματοθεραπείας, στην οποία συμμετέχουν γονείς, τα παιδιά των οποίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης.

«Το Πρόγραμμα "Θησέας" είναι μια ανοιχτή κοινότητα, όπου τα μέλη του έρχονται το πρωί και φεύγουν το βράδυ, γι’ αυτό και παίζει πολύ ρόλο η οικογένειά τους. Για να ενταχθούν οι εξαρτημένοι στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν ένα μίνιμουμ οικογενειακής δομής, χωρίς βία και αλκοόλ στο σπίτι και με ομαλές σχέσεις», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Θησέα», ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης.

«Στη συνέχεια χρειάζεται η εμπλοκή της οικογένειας με τη θεραπευτική διαδικασία, κάτι το οποίο οι γονείς είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν. Πρόκειται για ένα ταξίδι απεξάρτησης, στο οποίο συμμετέχουν ο εξαρτημένος, η οικογένειά του και οι θεραπευτές» προσθέτει.

Στόχος της ομάδας δραματοθεραπείας είναι η προσωπική θεραπεία των γονιών, που θα οδηγήσει στην προσωπική εξέλιξη και αλλαγή τους. «Θέλουμε οι γονείς να βγουν από τη ντουλάπα και να απενοχοποιηθούν, να μη φοβηθούν να πουν στον κόσμο ότι έχουν ένα εξαρτημένο μέλος στην οικογένειά τους» επισημαίνει ο κ. Κρασανάκης.

Η παράσταση είναι βασισμένη στη δομή του Devised Theatre, όπου οι σκηνές του έργου προκύπτουν μέσα από τη θεραπευτική διεργασία. Η θεματική της είναι βασισμένη στους άξονες σκιάς-φωτός, καλού-κακού και στον τρόπο που χρησιμοποιείται συχνά μια μάσκα για να καλύψει πτυχές του εαυτού μας.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Εξάλλου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών το Πρόγραμμα Απεξάρτησης «Θησέας» (το μοναδικό δημοτικό πρόγραμμα στη χώρα) θα παρουσιάσει, επίσης, δρώμενο της ομάδας επανένταξης την Τετάρτη 26 Ιουνίου στον ίδιο χώρο, αλλά και εικαστική παρέμβαση στην πλατεία Μοσχάτου την Πέμπτη 27 Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.