Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση υψηλού επιπέδου Ι. Βαρδακαστάνη με τους επικεφαλής των ευρω - ομάδων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.06.2013

Στις 5 Ιουνίου, οι ηγέτες των βασικών πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν δράση για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, που ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΑμεΑ στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Στις Βρυξέλλες συναντήθηκε ο κ. Βαρδακαστάνης με τους επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: J. Daul (Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος), H. Swoboda (Πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών), R. Harms (συν-Πρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων ) & G. Zimmer (Πρόεδρο της Ευρωoμάδας της Αριστεράς ).

Οι παρευρισκόμενοι δημοσίευσαν Δήλωση, η οποία είναι στο τέλος του Δ.Τ., σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνουν μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της πλήρους ένταξης των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στην άσκηση των δικαιωμάτων τους. Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι οι εξής:

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προωθήσει στην εφαρμογή και την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UN CRPD), μέσω της σύστασης διακρατικής επιτροπής.

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την κρίση.

- Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014, τα πολιτικά κόμματα θα εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων, των εγγράφων και πληροφοριών στα άτομα με αναπηρία.

- Τα πολιτική κόμματα θα πιέσουν για μια ισχυρή και φιλόδοξη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των αγαθών και υπηρεσιών: Αυτό που χρειάζεται είναι μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας, με ισχυρά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για τα άτομα με αναπηρία.

Οι επικεφαλής συμφώνησαν να καθιερώσουν μια συνάντηση σαν αυτή, όπως επίσης και θεσμοθετηθεί ένα «Ευρωκοινοβούλιο ΑμεΑ» σε κάθε περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης, με το πέρας της συνάντησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων. Τα άτομα με αναπηρία έχουν πληγεί δυσανάλογα σκληρά από τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη, πληρώνουν μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να εκπληρώσει τη δέσμευσή της στη Σύμβαση του ΟΗΕ και σε 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους με αναπηρία. Σήμερα, μαζί με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνουμε ένα συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Φωτογραφίες από τη συνάντηση: https://www.dropbox.com/sh/ttd1q1w643oqgbd/MjVs4MLEDg

Δήλωση

Συνάντηση των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία


Εμείς, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, υιοθετήσαμε την παρακάτω δήλωση που εκφράζει την κοινή βούληση των πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειά μας για την καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε είδους, είτε πρόκειται για άμεση ή έμμεση.

1. Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά των διακρίσεων

Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις, είτε βασίζονται στη θρησκεία, στις πεποιθήσεις, στην αναπηρία, στην ηλικία ή στον γενετήσιο προσανατολισμό, σε όλες τις πτυχές της ζωής. Καλούμε το Συμβούλιο να εγκαταλείψει τον εδώ και 5 χρόνια αποκλεισμό της «Οδηγίας για την ίση μεταχείριση» και, τέλος, να αποδεχθεί τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2. Το Κοινοβούλιο πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι το έργο του Κοινοβουλίου προωθεί, προστατεύει και διασφαλίζει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζεται από την Σύμβαση. Για τον σκοπό αυτό, θα εξετάσουμε πιθανούς νέους θεσμικούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εντός του Κοινοβουλίου που θα εγγυώνται ότι η Σύμβαση είναι ενσωματωμένη στο έργο του Κοινοβουλίου, όπως είναι η δημιουργία μιας διακρατικής ειδικής ομάδας για την εφαρμογή της Σύμβασης, η οποία μάλιστα θα μπορεί να συνεισφέρει στη διαδικασία παρακολούθησης.

Είμαστε επίσης ακράδαντα πεπεισμένοι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως άμεσα εκλεγμένο όργανο που εκπροσωπεί τους πολίτες της ΕΕ, ανεξαρτήτως, μεταξύ άλλων, της εθνικότητας ή της αναπηρίας τους, θα πρέπει να είναι ο τόπος για τις τακτικές δημοκρατικές συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην απόλαυση των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση. Πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γνωμοδοτήσει σχετικά με την πρώτη έκθεση προόδου της ΕΕ για την εφαρμογή της CRPD στην ΕΕ. Θα προτείνουμε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια επί του θέματος που θα ακολουθηθεί από την έγκριση του ψηφίσματος.

3. Η προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις επιπτώσεις της κρίσης είναι προτεραιότητα

Η τρέχουσα οικονομική κρίση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες που υποφέρουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να είναι τα θύματα της κρίσης. Τα μέτρα λιτότητας που εγκρίθηκαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα πρέπει να αποβαίνουν εις βάρος των συνθηκών διαβίωσης και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την κρίση, καθώς και στο πλαίσιο της έγκρισης μέσων πολιτικής της ΕΕ, όπως το κοινωνικό πακέτο επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ.

4. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία

Τονίζουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ότι όλοι οι πολίτες με αναπηρία να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές και να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες της εκστρατείας σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Σήμερα, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της πρόσβασης στα έγγραφα και τις πληροφορίες μας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιστοσελίδες μας. Καλούμε τις εκλογικές αρχές στα κράτη μέλη να άρουν όλα τα εμπόδια στην προσβασιμότητα των ευρωεκλογών.

Θα εξετάσουμε επίσης τη Διακήρυξη του EDF με σκοπό την πολιτική υποστήριξη, καθώς και την ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών κομμάτων και των εθνικών κομμάτων που ανήκουν στις αντίστοιχες πολιτικές οικογένειες μας, να εγκρίνουν την Διακήρυξη.

5. Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή και φιλόδοξη νομοθεσία της ΕΕ για την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει ήδη εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του τον Οκτώβριο του 2011, να παρουσιάσει μια φιλόδοξη νομοθετική πρόταση για μια ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας, με ισχυρά, δεσμευτικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αγαθών και των υπηρεσιών στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία. Ο στόχος αυτός έχει ήδη υποστηριχθεί από ένα μεγάλο αριθμό συνεδρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και με πάνω από 50 γραπτές ερωτήσεις προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία

Αναγνωρίζουμε τη σημασία της άμεσης και της ενεργούς συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στις πολιτικές αποφάσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ στο άρθρο 4.3.

Υποστηρίζουμε την ιδέα να οργανώνονται, με την υποστήριξή μας, συναντήσεις των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ με το EDF, καθώς και μια συνάντηση του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Ατόμων με Αναπηρία» σε κάθε θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες θα συμβάλλουν στις δεσμεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου προς τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 108 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.