Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινές και θρεπτικές τροφές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια σαλάτα με αβοκάντο και μάνγκο, μια χούφτα μούρα ή ένα ποτήρι παγωμένο τσάι, είναι απολαυστικές καλοκαιρινές γεύσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία μας.

Τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα μπορέσετε να αποτρέψετε τυχόν ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ενώ επίσης τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν, είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία μας από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις .

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεσπόζουν στη παρακάτω λίστα, όχι μόνο για τα οφέλη τους στην υγεία μας, αλλά και επειδή το καλοκαίρι είναι η εποχή τους.

Μύρτιλα (blueberries)

Μια μερίδα μύρτιλα, έχει το ένα τέταρτο της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας βιταμίνης C, ενώ τελευταίες μελέτες δείχνουν πως τα μύρτιλα προστατεύουν τον οργανισμό από πληθώρα ασθενειών, μεταξύ των οποίων και τα εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια. Ακόμα, οι πολυφαινόλες, εκτός από το βαθύ χρώμα που δίνουν στα μύρτιλα, στηρίζουν την υγεία των οστών. Τέλος τα αντιοξειδωτικά στοιχεία στα μύρτιλα, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών και κρατούν το ζάχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη σας επιλογή όταν αγοράζετε φρούτα, σίγουρα θα τα συναντήσετε σε μια καλοκαιρινή σαλάτα. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί είναι γεμάτα από θρεπτικά στοιχεία. Φυτικές ίνες, βιταμίνες B5, B6, C, K, φολικό οξύ, κάλιο και, οι προστάτες των κυττάρων, τα αντιοξειδωτικά είναι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στο αβοκάντο. Τέλος τα αβοκάντο έχουν μεν λιπαρά, αλλά τα καλά λιπαρά, τα μονοακόρεστα, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση καλών επιπέδων της χοληστερίνης και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Αγγούρια

Τα αγγούρια, εκτός από καλή «μάσκα» για τα κόκκινα και πρησμένα μάτια, είναι και σημαντική πηγή βήτα-καροτένιου, καλίου, μαγνήσιου, βιταμινών C, K και B5. Όλα αυτά τα στοιχεία διατηρούν φροντίζουν η πίεση να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ενυδατώνουν το δέρμα. Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Φροντίστε μόνο να τα τρώτε με τη φλούδα και να τρώτε και τους σπόρους, αφού εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών.

Παγωμένο πράσινο τσάι

Το γεμάτο αντιοξειδωτικά πράσινο τσάι, είτε παγωμένο είτε ζεστό, είναι αυτό που βοηθά το περισσότερο στη γενική καλή υγεία του οργανισμού, περιορίζοντας το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου. Σχετική μελέτη υπέδειξε, πως εκείνοι που καταναλώνουν περίπου 3 φλυτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως, έχουν 45-65% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης, ενώ αντίστοιχες μελέτες υπονοούν πως η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, περιορίζει την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως είναι του προστάτη και των πνευμόνων.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Η φύση μας προσφέρει πράσινα λαχανικά, όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Και πάντα είναι καλό να καταναλώνουμε κάτι όταν είναι η εποχή του, γι’ αυτό το καλοκαίρι προτιμήστε μαρούλι, ρόκα και κάρδαμο. Όλα τα πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β, C και A, πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού, που είναι η πρώτη ανάγκη του οργανισμού για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Και αν και εδώ σας απασχολεί η σιλουέτα σας, δεν έχετε κανένα λόγο, αφού τα πράσινα λαχανικά, είναι χαμηλά σε θερμίδες και νάτριο, και –κυρίως- χωρίς ίχνος χοληστερόλης.

Φασόλια και άλλα όσπρια

Ένα από τα σημαντικότερα «δώρα» της φύσης, όσο και αν τα σνομπάρουν πολλοί, είναι τα όσπρια. Τα φασόλια κάθε είδους, οι φακές και η σόγια, είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμίνης Β, φολικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και πρωτεΐνης. Τα όσπρια επίσης είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι εκείνες οι φυτικές ίνες που συνδέονται περισσότερο με την υγεία της καρδιάς, τη χαμηλή χοληστερίνη, την κυκλοφορία του ζαχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους.

Πιπεριές

Οι πιπεριές δεν δίνουν μόνο χρώμα, στο φαγητό και τη σαλάτα αλλά και πολλές βιταμίνες στον οργανισμό. Οι πιπεριές έχουν λίγες θερμίδες ενώ μισή κούπα πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές περιέχουν πάνω από το 230% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Οι πιπεριές περιέχουν ακόμα καροτενοειδή, που είναι τα στοιχεία που τους δίνουν το έντονο χρώμα τους, αλλά και σχετίζονται με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C. Μόλις ένα φλιτζάνι φέτες μάνγκο, μας δίνουν περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α (η οποία είναι απαραίτητη για την όρασή μας) και περίπου το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C (η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα). Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρεις και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (που βοηθά στην υγεία της καρδιάς), ενώ έχουν λίγες θερμίδες, λίπος, νάτριο και χοληστερόλη. Υπάρχουν επίσης κάποια πρώτα συμπεράσματα πως το μάνγκο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.