Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

«Θερμός» Ιούνιος για το Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιταχύνει τις αλλαγές η κυβέρνηση.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα του Δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει τόσο το θέμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων οργανισμών, όσο και τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων σε κρατικές επιχειρήσεις.

Από τις επιλογές που θα γίνουν σε αυτά τα δύο πεδία, θα προκύψουν και οι πρώτες απολύσεις από το Δημόσιο, κίνηση που θα προβληθεί προς την τρόικα, ως το πρώτο απτό δείγμα γραφής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς ήδη ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης έχει συγκεντρώσει από τους υπουργούς τις λίστες με όλες τις εταιρείες που εποπτεύουν αυτήν την ώρα.

Η επεξεργασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σίγουρα πριν από την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κύμα των απολύσεων δεν θα φτάσει τις 2.000, όπως αρχικά είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά ο σχετικός αριθμός θα είναι κατά πολύ μικρότερος σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

Το πρώτο κύμα των απολύσεων δεν θα φτάσει τις 2.000, όπως αρχικά είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά ο σχετικός αριθμός θα είναι κατά πολύ μικρότερος σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, το κρίσιμο ζήτημα αυτήν την ώρα δεν είναι ο αριθμός των απολύσεων μέσα στον Ιούνιο, αφού ούτως ή άλλως η Αθήνα έχει δεσμευθεί για 4.000 απολύσεις μέσα στο έτος και η δέσμευση αυτή ισχύει, αλλά να τονιστεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, στην οποία άλλωστε επιμένουν σταθερά και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Οι απολύσεις θα προκύψουν τόσο από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών όσο και από την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται αυτήν την ώρα είναι η συγχώνευση εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΕΑΒ), αλλά και η αναδιάρθρωση άλλων (όπως είναι η ΕΡΤ).

Οι αποφάσεις για τις συγκεκριμένες εταιρείες θα συνδυαστούν με τη λίστα που έχει ήδη ετοιμάσει ο κ. Μ. Βολουδάκης και η οποία περιλαμβάνει τη συγχώνευση - κατάργηση μικρότερων εταιρειών του δημόσιου τομέα, όπως επίσης εταιρειών που ανήκουν σε δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να είναι συνεπής ως προς τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τις αρχές του χρόνου και σημειώνει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ζητήσει νέα παράταση από την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και χθες υπήρξαν διαρροές περί δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος έχει καθυστερήσει σημαντικά και την παρουσίαση των στοιχείων για τη διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει το θέμα του Δημοσίου και στη σύσκεψη που θα έχει με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να έχουν τη «σφραγίδα» και των τριών κυβερνητικών εταίρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.