Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Χαμένοι οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων από τον ενιαίο φόρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρουσιάζονται σήμερα οι δύο προτάσεις της κυβέρνησης.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων που εξετάζει η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τεράστιες επιβαρύνσεις για τα εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε νησιωτικές περιοχές και σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο ειδικός του σύμβουλος επί θεμάτων φορολογίας κ. Νίκος Καραβίτης θα παρουσιάσουν σήμερα στις 10.30 το πρωί στη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας δύο προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η πρώτη προβλέπει φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,1% έως και 1% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο και η δεύτερη φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,2% έως και 2% στην περίπτωση που θα υπάρξει αφορολόγητο όριο της τάξεως των 20.000 - 50.000 ευρώ.

Μέχρι χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κοινοποιήσει στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση την πρόταση για την φορολόγηση των αστικών ακινήτων, των αγροτεμαχίων και των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αντρέας Μακρυπίδης και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το θέμα.

Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα , ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης. Στα ακίνητα των επιχειρήσεων δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα έχει 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,6%) ανάλογα με την αξία τους.

Κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν μόνο πρώτη κατοικία χαμηλής και μεσαίας αξίας, της τάξης των 150.000-200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης. Χαμένοι θα βγουν όσοι έχουν μεγάλες κατοικίες που βρίσκονται κυρίως σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, όσοι έχουν εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε νησιωτικές περιοχές και σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία αλλά και οι ιδιοκτήτες με απρόσοδα εμπορικά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Εξάλλου, στην υποχρεωτική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων οικονομικού έτους 2013 (έντυπο Ε9) θα προχωρήσουν έως τα τέλη Αυγούστου περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπάχθηκαν στον νόμο Παπακωνσταντίνου (Ν. 4014/2011).

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ακινήτων με ημιυπαίθριους χώρους θα δηλώσουν τα ακίνητα στο Ε9 ή θα προσθέσουν τα «τακτοποιημένα» τετραγωνικά μέτρα στους κύριους χώρους των κατοικιών. Έτσι, η συνολική επιφάνεια του ακινήτου θα μεγαλώσει, αυξάνοντας και την φορολογητέα αξία του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τη διαθέσιμη προς φορολόγηση επιφάνεια ακινήτων στην οποία θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.