Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η γρίπη της εγκύου μπορεί να προκαλέσει μανιοκατάθλιψη στο μωρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναγκαίο το αντιγριπικό εμβόλιο.

H γρίπη που μπορεί να κολλήσει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αυξάνει την πιθανότητα το παιδί που θα γεννηθεί να εμφανίσει διπολική διαταραχή (γνωστή ως μανιοκατάθλιψη), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 814 εγκύων και διαπίστωσαν ότι η γρίπη της εγκύου σχεδόν τετραπλασιάζει κατά μέσο όρο τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να αναπτύξει την εν λόγω ψυχική διαταραχή.

Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα ευρήματα των ίδιων ερευνητών, που έχουν ήδη συνδέσει τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας στο παιδί. Οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη οι έγκυοι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πάντως ο κίνδυνος παραμένει μικρός και, σύμφωνα με τον Μπράουν, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη με γρίπη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανότητα της τάξης του 3% έως 4% για διπολική διαταραχή στο παιδί. Συνεπώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών διπολικής, δεν υπάρχει ιστορικό γρίπης κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας.

Η διπολική διαταραχή προκαλεί απότομες αλλαγές διάθεσης στον πάσχοντα, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, με συνέπεια ο ασθενής από το ένα άκρο της κατάθλιψης, της αδράνειας και της απελπισίας να περνάει στο άλλο της μανιακής ευφορίας, της υπερδραστηριότητας και της έλλειψης αναστολών. Η πάθηση, που πλήττει περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20 έως 30 ετών.

Ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη δεν θεωρείται ότι κάνει άμεση ζημιά στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας απέναντι στον ιό, πιστεύεται ότι κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του αγέννητου ακόμα παιδιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.