Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η γήρανση του πληθυσμού «απειλεί» τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 2060 στην ΕΕ οι άνω των 65 ετών θα φτάσουν τα 152 εκατομμύρια.
Μεγάλες προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και πρόνοιας ενδέχεται να δημιουργήσουν η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε συνδυασμό με τη μείωση του ιατρικού προσωπικού και την αύξηση του κόστους της περίθαλψης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε έρευνά της η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz.

Το έτος 2060, η ΕΕ θα αριθμεί 152 εκατ. κατοίκους άνω των 65 ετών, εκ των οποίων τα 50 εκατ. εκτιμάται ότι θα είναι εξαρτώμενοι από την φροντίδα τρίτων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Allianz. Το 2010, άνω των 65 ετών ήταν 87,2 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής αναμένεται σύντομα να ανέλθει στα 85 χρόνια για τους άνδρες και στα 89,1 χρόνια για τις γυναίκες. Κατά συνέπεια, όλο και λιγότεροι νέοι θα έχουν να φροντίσουν όλο και περισσότερους ηλικιωμένους, προσθέτει η ασφαλιστική εταιρεία.

«Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική. Η κατάσταση επιδεινώνεται υπό το βάρος της δημογραφικής μεταβολής, η οποία συνοδεύεται από τη μείωση στην προσφορά προσωπικού υγείας και την αύξηση των δαπανών για τις ιατρικές φροντίδες», σχολίασε στο ίδιο ανακοινωθέν ο Κλάους Μίχελ, ειδήμονας της Allianz.

Μόνο στη Γερμανία, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται υπό την αποκλειστική φροντίδα τρίτων, ενώ έως το 2050 ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 4,5 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Allianz.

«Τα τελευταία χρόνια, το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβές», προστίθεται στην έκθεση.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτή η αύξηση δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση των συντάξεων και της υγειονομικής κάλυψης. Η διαφορά στη δαπάνη φθάνει συχνά τα 300 ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο ασθενής από την τσέπη του.

«Ήδη σήμερα, πολλές γερμανικές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν μόνες τους στα ιατρικά έξοδα των προσώπων των οποίων έχουν την αποκλειστική φροντίδα», υπογραμμίζει η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Allianz, η Γερμανία σήμερα αριθμεί 950.000 επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και θα έχει ανάγκη για άλλους 783.000 έως το 2060.

«Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει άμεσα να δώσουμε μία απάντηση είναι το εξής: από πού θα προέλθουν αυτοί οι επιπλέον εργαζόμενοι; Αυτό που περιπλέκει έτι περισσότερο το θέμα είναι πως πρόκειται να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο πληθυσμός που είναι σε ηλικία που μπορεί να εργαστεί», τονίζει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από τα 501 εκατ. κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2010 στα 525 εκατ. το 2035 και στα 526 εκατ. περί το 2040, για να αρχίσει κατόπιν να φθίνει σταδιακά μειούμενος στα 517 εκατ. το 2060.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.