Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Oκτάχρονο αγόρι πέθανε έπειτα από δάγκωμα νυχτερίδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε επαγρύπνηση οι αρχές στην Αυστραλία.
Επιδημιολόγοι κάλεσαν σε επαγρύπνηση σήμερα μετά το θάνατο ενός οκτάχρονου Αυστραλού, τον οποίο είχε δαγκώσει νυχτερίδα. Ο μικρός πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου από ιογενή λοίμωξη που φέρει χαρακτηριστικά της λύσσας.

Το αγοράκι είναι ο τρίτος ασθενής που καταλήγει από το 1996 από τον ιό της λύσσας της αυστραλιανής νυχτερίδας (ABLV) για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε προφύλαξη ούτε δραστική θεραπεία.

Οι γιατροί Τζόσουα Φράνσις και Κλερ Νουρς, του νοσοκομείου Παίδων του Μπρίσμπεϊν, ζήτησαν από τον πληθυσμό να αποφεύγει τις νυχτερίδες υπενθυμίζοντας επίσης ότι μια μετάδοση του ABLV από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι θεωρητικά δυνατή, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ιός που εντοπίζεται κυρίως στη νυχτερίδα και σε ένα είδος νυχτερίδας που ονομάζεται ιπτάμενη αλεπού, «ήταν θανατηφόρος σε όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Καλούμε τον πληθυσμό να ενισχύσει την επαγρύπνησή του για τους κινδύνους που έχουν σχέση με τις νυχτερίδες», δήλωσε ο Τζόσουα Φράνσις στην Καμπέρα.

Το αγοράκι, το οποίο δάγκωσε νυχτερίδα ενώ ήταν σε διακοπές με την οικογένειά του στην πολιτεία Κουίνσλαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν είχε πει τίποτε στους γονείς του. Τρεις εβδομάδες αργότερα άρχισε να παρουσιάζει συσπάσεις, πόνους στην κοιλιά, πυρετό και μετά εγκεφαλικές διαταραχές. Έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ιατρικού κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, ο νέος ιός της οικογένειας των κορονοϊών που ευθύνεται για τον θάνατο ενός Σαουδάραβα τον Ιούνιο του 2012, μοιάζει πολύ με τους ιούς που έχουν εντοπιστεί στις νυχτερίδες στην Ασία.

Οι κορονοϊοί ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνει ιούς οι οποίοι ευθύνονται για απλά κρυολογήματα αλλά και για το SARS (το οξύ και βαρύ αναπνευστικό σύνδρομο) που προκάλεσε την επιδημία της "άτυπης πνευμονίας" από την οποία πέθαναν τουλάχιστον 800 άνθρωποι στον κόσμο το 2003.

Οι νυχτερίδες, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνιστούν «φυσική δεξαμενή» του κορονοϊού που ευθύνεται για το SARS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005, φέρουν επίσης τον ιό που ευθύνεται για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης Α εντοπίστηκε επίσης σε νυχτερίδες στη Γουατεμάλα τον Φεβρουάριο του 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.