Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Θετική γνωμοδότηση του FDA για το olodaterol στην θεραπεία της ΧΑΠ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Και της χρόνιας βρογχίτιδας ή/και του εμφυσήματος.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Πνευμονο-αλλεργικών Φαρμάκων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εισηγήθηκε ότι τα κλινικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στην αίτηση νέου φαρμάκου (NDA) παρέχουν ουσιαστικά και πειστικά στοιχεία για την υποστήριξη της έγκρισης του olodaterol ως βρογχοδιασταλτικής θεραπείας συντήρησης χορηγούμενης μία φορά ημερησίως στην απόφραξη των αεραγωγών σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), περιλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας ή/και του εμφυσήματος.

Η Επιτροπή έδωσε επίσης θετική ψήφο για τα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ενώ το θετικό προφίλ ασφαλείας του olodaterol δικαιολογεί την έγκριση της δόσης των 5 µg.

Η Επιτροπή έλεγξε δεδομένα από το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών Φάσης 3 του olodaterol, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από τις δοκιμές διάρκειας 48 εβδομάδων και 6 εβδομάδων. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μέρος της αίτησης για έγκριση νέου φαρμάκου (NDA) που αξιολογείται για να καθιερώσει ότι το olodaterol που χορηγείται μία φορά ημερησίως σε δόση 5 µg έδειξε βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία, όπως μετρήθηκε με τον βιαίως εκπνεόμενο όγκο σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1), για τουλάχιστον 24 ώρες, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο καθώς και με άλλα δραστικά φάρμακα.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε έναν πληθυσμό ασθενών αντιπροσωπευτικό εκείνων που συναντώνται στην καθημερινή κλινική πρακτική. Συνολικά το olodaterol ήταν καλά ανεκτό. Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ρινοφαρυγγίτιδα, ζάλη, εξάνθημα και αρθραλγία. Στους ασθενείς που έλαβαν μέρος στις μελέτες επετράπη να συνεχίσουν τη συνήθη αγωγή τους με εξαίρεση τους β-διεγέρτες μακράς δράσης. Η συνήθης αγωγή περιελάμβανε αντιχολινεργικά μακράς και βραχείας δράσης, β-διεγέρτες βραχείας δράσης, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και ξανθίνες.

Το olodaterol, που χορηγήθηκε με τη συσκευή εισπνοών νέας γενιάς Respimat Soft MistTM Inhaler, σχεδιάστηκε από την Boehringer Ingelheim ως το ιδανικό φάρμακο για συγχορήγηση με το τιοτρόπιο στην αγωγή συντήρησης της ΧΑΠ.

Τα πλήρη αποτελέσματα από τις μελέτες Φάσης 3 που περιλήφθηκαν στην αίτηση για έγκριση του olodaterol θα παρουσιαστούν σε προσεχή ιατρικά συνέδρια.

Παράλληλα με τις μελέτες διάρκειας 48 εβδομάδων και 6 εβδομάδων, κατά τις οποίες αξιολογήθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του olodaterol, η Επιτροπή εξέτασε επίσης ένα σύνολο δίδυμων μελετών στις οποίες αξιολογήθηκε η επίδραση του olodaterol στην ανοχή των ασθενών με ΧΑΠ στην άσκηση. Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία επιδιώκει να συμπεριλάβει δεδομένα ανοχής στην άσκηση στις εγκεκριμένες ενδείξεις προϊόντος για τη θεραπεία της ΧΑΠ.

«Οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν συχνά μικρή ανοχή στην άσκηση επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης εκδηλώνεται υπερδιάταση των πνευμόνων», είπε ο Δρ Ρίτσαρντ Κασαμπούρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Η βελτίωση της ανοχής στην άσκηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο των στρατηγικών διαχείρισης της ΧΑΠ», υπογράμμισε.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει σημαντικό σωματικό και συναισθηματικό αντίκτυπο σε εκείνους που πάσχουν από την ασθένεια.

Καθώς η ΧΑΠ εξελίσσεται, η πνευμονική λειτουργία επιδεινώνεται και η σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να γίνει πολύ περιορισμένη, εμποδίζοντας τον ασθενή από το να εκτελεί όλες τις δραστηριότητές του, επηρεάζοντας τις καθημερινές του εργασίες και τη συμμετοχή του στις οικογενειακές καθημερινές ασχολίες. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται φόβο, άγχος, εκνευρισμό, απομόνωση και κατάθλιψη.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) υπολογίζουν ότι 210 εκατομμύρια άτομα ζουν με τη ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από ΧΑΠ το 2005, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Ωστόσο, τα δεδομένα θνησιμότητας είναι πιθανό να έχουν υποτιμηθεί ιδιαιτέρως εξαιτίας της έλλειψης αναγνώρισης και της έλλειψης σωστής διάγνωσης της ΧΑΠ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η ΧΑΠ θα γίνει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2030.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ πάσχουν συχνά και από άλλες σοβαρές ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, οστεοπόρωση και κατάθλιψη – καθιστώντας τη θεραπεία της ΧΑΠ παράλληλα με αυτές τις παθήσεις ακόμη πιο δύσκολη. Λόγω της χρόνιας φύσης της νόσου και των συμπτωμάτων που οδηγούν σε αναπηρία, η ΧΑΠ μπορεί επίσης να θεωρηθεί ένα σοβαρό εμπόδιο για εκείνους που φροντίζουν φίλους και συγγενείς που πάσχουν από αυτή. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με κατάλληλη θεραπεία μετά από έναν παροξυσμό είναι σημαντικές για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.