Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Το ένα τρίτο των παιδιών στο Κονγκό δεν πηγαίνει σχολείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συρράξεις και φτώχεια τα κρατούν μακριά από τα θρανία.

Το ένα τρίτο των παιδιών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν πηγαίνει στο σχολείο λόγω των συρράξεων, της φτώχειας και της κακής διακυβέρνησης, αναφέρει σχετική μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Λ.Δ. του Κονγκό πασχίζει να ανανήψει έπειτα από δεκαετίες δικτατορικής διακυβέρνησης και δύο πολέμους που άφησαν εκατομμύρια νεκρούς και έκαναν συντρίμμια τις υποδομές της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περιοχές όπου συνεχίζεται ο ανταρτοπόλεμος, όπως η επαρχία του Βόρειου Κίβου, και ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων--σε σκηνές.

Η μελέτη, που άρχισε το 2010 από τις οργανώσεις του ΟΗΕ για τα παιδιά και την μόρφωση, την UNICEF και την UNESCO, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 7,3 εκατομμύρια παιδιά από 5 ως 17 ετών δεν πάνε σχολείο.

Το πρόβλημα είναι χειρότερο στο Βόρειο Κίβου, όπου υπάρχουν μυριάδες ένοπλες ομάδες και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση λόγω μιας σειράς εξεγέρσεων· και στην επαρχία Κατάγκα, όπου βρίσκονται ιδιαίτερα παραγωγικά μεταλλεία και ορυχεία.

Η φτώχεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα, αναφέρεται στην μελέτη, με τα μισά από το σύνολο των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο των 50 αμερικάνικων δολαρίων να μην πηγαίνουν σχολείο. Μεταξύ των πιο εύπορων νοικοκυριών, το εισόδημα των οποίων ξεπερνά τα 500 δολάρια τον μήνα, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε λιγότερο από 2%.

Η αποτυχία του κράτους να χρηματοδοτήσει με στοιχειώδη επάρκεια τον τομέα της εκπαίδευσης σημαίνει ότι κατά μέσον όρο, οι οικογένειες αναγκάζονται να ξοδεύουν το ένα δέκατο του εισοδήματός τους απλά για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

Και αυτό σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των πολιτών ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Υπάρχουν επίσης εμμένουσες ανισότητες λόγω φύλου, σύμφωνα με την έρευνα. Οι ευκαιρίες των κοριτσιών να μορφωθούν συχνά εκμηδενίζονται λόγω γάμων και κυήσεων σε σχολική ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόβλημα των παιδιών που δεν μορφώνονται είναι πιο εκτεταμένο σε επαρχίες όπου υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση της βιομηχανίας των ορυχείων και σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις. Δεν δίνεται κάποια εξήγηση για τη συσχέτιση του φαινομένου με τα ορυχεία, ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει ότι η παιδική εργασία στον τομέα των μεταλλείων και των ορυχείων είναι ιδιαίτερα διαδομένη.

Το Κονγκό, η έκταση του οποίου ισούται με τα δύο τρίτα αυτής της δυτικής Ευρώπης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή χαλκού στην Αφρική κι εξήγαγε περίπου μισό εκατομμύριο τόννους του μετάλλου αυτού το 2012.

Αλλά παρ' όλο τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο, περιλαμβανομένων μεγάλων κοιτασμάτων χρυσού, διαμαντιών και κασσίτερου, η χώρα χαρακτηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η λιγότερο ανεπτυγμένη στη Γη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.