Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ράγκμπι σε αμαξίδιο, ένα άθλημα κατάλληλο για ανθρώπους με βαριά τετραπληγία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαδεδομένο το άθλημα στο εξωτερικό, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε για άτομα που δεν έχουν την ικανότητα να παίξουν ούτε καν μπάσκετ, για όσους έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους.

Αθλητές και προπονητές παρουσίασαν το άθλημα σε ενημερωτική εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Άτομα με αναπηρία και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση.

Κατάλληλο για άτομα με πρόβλημα κίνησης σε περισσότερα από τρία άκρα, ακόμα και για όσους έχουν υποστεί κάποιον ακρωτηριασμό, είναι το ράγκμπι σε αμαξίδιο, ένα άθλημα διαδεδομένα σε άτομα με αναπηρία του εξωτερικού αλλά όχι στη χώρα μας. Ακριβώς αυτό το κενό ενημέρωσης που υπάρχει σχετικά με το ράγκμπι σε αμαξίδιο, το οποίο σημειωτέον είναι αναγνωρισμένο παραολυμπιακό άθλημα, επιχείρησε να καλύψει ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία «Περπατώ» διοργανώνοντας ενημερωτική εκδήλωση. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε χθες το μεσημέρι στο πανεπιστημιακό κλειστό γήπεδο του ΤΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, όπου το παρόν έδωσαν προπονητές, αθλητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φοιτητές. 


ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1994

Το ράγκμπι με αμαξίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στον Καναδά και έγινε Παραολυμπιακό άθλημα το 1994. Είναι ένα ομαδικό άθλημα για άνδρες και γυναίκες στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά άνθρωποι με βαριά τετραπληγία, δηλαδή όσοι έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αναπηρικά καθίσματα, τα οποία μοιάζουν με άρματα μάχης, ενώ φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με τη μπάλα. Το ράγκμπι με αμαξίδιο παίζεται σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ με παρκέ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει την γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας τη μπάλα στη κατοχή του. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 4 βασικούς παίκτες και 8 αναπληρωματικούς. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 4 περίοδοι των 8 λεπτών. Επιτρέπεται οποιαδήποτε επαφή αμαξιδίων, ενώ απαγορεύεται κάθε σωματική επαφή. Η επαφή μεταξύ των αμαξιδίων επιτρέπεται και είναι μάλιστα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος αφού οι παίκτες χρησιμοποιούν τα αμαξίδια τους για να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους. 

Η κατηγοριοποίηση των αθλητών γίνεται λαμβάνοντας υπ'όψιν τις κινητικές ικανότητες του κάθε ένα (ισορροπία και κινητικότητα του κορμού, χειρισμός της μπάλας, χειρισμός του αμαξιδίου). Σε κάθε αθλητή δίνεται κάποια βαθμολογία από το 0,5 ως το 3,5 (αθλητές με τη μέγιστη σωματική ικανότητα). Η συνολική βαθμολογία των παικτών που βρίσκονται εντός γηπέδου και αγωνίζονται σε έναν αγώνα Ράγκμπι με Αμαξίδιο δεν πρέπει να ξεπερνά τους 8 βαθμούς.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από το 1997 ασχολείται με το ράγκμπι σε αμαξίδιο Δημήτρης Τσιρόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται ως αθλητής και προπονητής σε πόλη της Γερμανίας. Παρουσιάζοντας αυτή την εμπειρία ενασχόλησης στο κοινό της Κομοτηνής ο κ. Τσιρόπουλος είπε πως «μέσω του αθλήματος βρήκα αυτοπεποίθηση, κοινωνικοποιήθηκα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Το συναρπαστικό αυτό άθλημα για άτομα με αναπηρία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου και ένα από τα πλέον διαφημιζόμενα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες! Στην Ελλάδα, το άθλημα ήταν μέχρι το 2010 εντελώς άγνωστο. Με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού σωματείου "Άλλη Όψη" ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2010 η ανάπτυξή του. Από τα τέλη του 2010, η Άλλη Όψη είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι με Αμαξίδιο IWRF. Εκπρόσωπος μάλιστα του σωματείου βρέθηκε στην Κομοτηνή, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του αθλήματος.
Η εκδήλωση στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης "Περπατώ" στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας που πραγματοποιείται για

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ "ΚΕΑΔΑ". Στην Ελλάδα γίνεται μία συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης σε διάφορες πόλεις ώστε να διαδοθεί περαιτέρω το άθλημα, μία προσπάθεια αποδίδει καρπούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.