Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Φόρος από το πρώτο ευρώ στα ακίνητα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο τραπέζι επανήλθε η πρόταση καθιέρωσης ενιαίου φόρου ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο μέσω του οποίου θα βγουν από τις τσέπες των ιδιοκτητών σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων και οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου 2 δισ. ευρώ το 2013 και από 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2014 και μετά.

Οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με το υπουργείο Οικονομικών για τον προσδιορισμό του νέου φόρου είχαν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με δύο σενάρια στο τραπέζι: αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο φόρου από το πρώτο ευρώ είχε βγει από το κάδρο των πιθανών επιλογών.

Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη -όσον αφορά την οριστικοποίηση του φόρου- υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, το σενάριο του μηδενικού αφορολογήτου επανήλθε στο τραπέζι.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και επιμένουν σε αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλει αφορούν την καθιέρωση 8-10 συντελεστών, οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5% ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, από την άλλη πλευρά, έχουν άλλη άποψη. Μηδενικό αφορολόγητο ώστε να διαχυθεί ο φόρος σε περισσότερους και να προκύψουν μικρότερες επιβαρύνσεις. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι εξαιρούνται από τον ΦΑΠ (τον οποίο θα αντικαταστήσει ο ενιαίος φόρος από κοινού με το χαράτσι, το οποίο θεωρητικά ήταν έκτακτος φόρος) θα καλούνται να βάζουν το χέρι στην τσέπη κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχουν μία γκαρσονιέρα.

Η καθιέρωση ή μη αφορολόγητου ορίου είναι ένα από τα αγκάθια για την οριστικοποίηση του φόρου, αλλά όχι το μοναδικό.

Διαφορετικές απόψεις καταγράφονται και στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όπου έχουν ανακύψει και τεχνικές δυσκολίες προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας χωρίς να προκύπτουν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι διαφορές αυτές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν σε νέα συνάντηση των Αντώνη Παναγόπουλου από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Ιωαννίδη από τη ΔΗΜΑΡ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη την προσεχή Παρασκευή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.