Θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες με ένα συμβολικό αντίτιμο.
Πλήθος πολιτών χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη και σύντομα οι οπαδοί της συνήθειας αυτής θα γίνουν περισσότεροι, καθώς σε πέντε δήμους της Αττικής και δεκατρείς σε όλη τη χώρα θα γίνει διαθέσιμο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων.
Σταθμοί ενοικίασης, υπάρχουν σε διάφορες πόλεις του κόσμου και τώρα ανάλογους σταθμούς θα αποκτήσουν οι δήμοι Αμαρουσίου, Μοσχάτου- Ταύρου, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα. Στα σημεία αυτά οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα με συμβολικό αντίτιμο να ενοικιάζουν ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αφού το χρησιμοποιήσουν να το επιστρέψουν ξανά στους σταθμούς.
Συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου- Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.
Οι χρήστες θα εγγράφονται ως συνδρομητές και με τη χρήση μαγνητικής ή πιστωτικής κάρτας ή απλά κωδικών που θα έχουν λάβει μέσω διαδικτύου θα ταυτοποιούνται στους σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και θα «ξεκλειδώνουν» ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμων η πρώτη μισή ή μία ώρα χρήσης θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.
Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Από το ΑΠΘ είναι πολύ θετικά τα μηνύματα και ήδη στους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει 1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μία από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση των συστημάτων σε δήμους και στο ΑΠΘ.
«Αν το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί καλά, τότε αλλάζει η πόλη. Είναι ένα φτηνό μέσο συγκοινωνίας που επιφέρει αλλαγές στην ψυχολογία, περιβαλλοντική βελτίωση και θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι με τη χρήση των ποδηλάτων μειώνονται κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο οι δαπάνες υγείας» προσθέτει.
Στο Μαρούσι η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα ξεκινήσει πιλοτικά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, ενώ θα δημιουργηθούν έξι σταθμοί εξυπηρέτησης, από όπου θα ενοικιάζονται 70 ποδήλατα. Αυτοί θα βρίσκονται στις στάσεις ΗΣΑΠ Μαρούσι και Νερατζιώτισσα, στις πλατείες Ηρώων και Αγίας Λαύρας, στο δημαρχείο Αμαρουσίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
Τρεις σταθμοί με 40 ποδήλατα θα λειτουργήσουν στο δήμο Νέας Σμύρνης.
Στο δήμο Μοσχάτου- Ταύρου οι δημότες και οι επισκέπτες θα έχουν μέσα στον Φεβρουάριο πρόσβαση σε 60 ποδήλατα, τα οποία θα προμηθεύονται από πέντε σταθμούς ενοικίασης: τρεις στο Μοσχάτο (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, σταθμός ΗΣΑΠ Μοσχάτο και συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αγίου Κωνσταντίνου) και δύο στον Ταύρο (σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος και πλατεία Ατταλείας).
Στο δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα γίνει σε ένα μήνα. Στόχος είναι, σύμφωνα με το δήμαρχο Λουκά Τζανή, η σύνδεση με τον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, αλλά και με πέντε ακόμα κεντρικά σημεία. Θα διατεθούν 70 ποδήλατα, τα οποία ελπίζει ο δήμαρχος ότι θα δημιουργήσουν την κοινωνική αναγκαιότητα ώστε να ακολουθήσει και η κατασκευή των ποδηλατόδρομων.
Τέσσερις σταθμοί εξυπηρέτησης στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα με 50 ποδήλατα θα τοποθετηθούν από το δήμο Μαραθώνα και υπολογίζεται να λειτουργήσουν πιλοτικά μέσα στο Φεβρουάριο.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.