Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το ΕΚΑΒ εκμπέμπει SOS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πληγές» τα γηρασμένα ασθενοφόρα, οι βλάβες και η έλλειψη διασωστών.

Εκτός υπηρεσίας έχει τεθεί ένα στα τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική, αφού ο στόλος είναι γηρασμένος, οι βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο, και η υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, έχει ως αποτέλεσμα οι επισκευές να γίνονται με αργούς ρυθμούς. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη διασωστών, συνεπάγονται κινδύνους για την υγεία, λόγω της ελλιπούς κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού

«Το κάθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει διανύσει τουλάχιστον 600.000 με 700.000 χιλιόμετρα. Έχουν αγοραστεί το 2004 και δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Και αυτό όταν η συνήθης πρακτική για τα επαγγελματικά οχήματα είναι η αντικατάστασή τους κάθε πενταετία», ανέφερε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αττικής κ. Ιω. Χούσος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Το αποτέλεσμα είναι τα ασθενοφόρα να εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα βλάβες και, παράλληλα, η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑΒ έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν γρήγορα οι επισκευές. Όπως αναφέρει ο κ. Χούσος, «αυτή τη στιγμή από τα 140 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ του Λεκανοπεδίου τα 37 είναι "κλειστά" λόγω βλάβης».

Ακόμα και το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στην Κρήτη με θύματα τον διευθυντή του ΕΚΑΒ και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων έχει, σύμφωνα με τον κ. Χούσο, στο «'στορικό του» μία βλάβη οχήματος, αφού αρχικά οι δύο άνδρες επιβιβάστηκαν σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο το οποίο, ωστόσο, χάλασε και αναγκάστηκαν να πάρουν το μοιραίο ασθενοφόρο.

«Το κάθε ασθενοφόρο το έχουμε "χτίσει" ξανά από 2 και 3 φορές με αλλαγές κινητήρα και διαφόρων ανταλλακτικών», σημείωσε, τονίζοντας ότι η λύση είναι η ανανέωση του στόλου. Αλλά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 200 νέων ασθενοφόρων έχει «μπλοκάρει» για δεύτερη φορά, αφού οι τρεις εταιρείες που έλαβαν μέρος είτε δεν κατέθεσαν τα σωστά δικαιολογητικά είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε διασώστες έχουν ως αποτέλεσμα να αντιστοιχεί στο Λεκανοπέδιο ένα ασθενοφόρο ΕΚΑΒ προς 75.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι ένα ασθενοφόρο προς 25.000 κατοίκους. Στην Αττική βγαίνουν'κατά την πρωινή και την απογευματινή βάρδια 65-70 ασθενοφόρα και κατά τη νυχτερινή 25-30.

«Προσπαθούμε κάνοντας προσεκτική διαλογή των περιστατικών να εξυπηρετούμε με προτεραιότητα τα επείγοντα περιστατικά. Αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και το μη επείγον περιστατικό να εξελιχθεί σε επείγον», επισήμανε ο κ. Χούσος.

Και αυτό, όταν έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ, λόγω της αναγκαστικής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «στροφής» των πολιτών στον δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αν και ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ παραμένει σταθερός και κυμαίνεται στα 1.200 με 1.500 το 24ωρο, πλέον έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις πολιτών που καλούσαν ακόμα και για έναν απλό πόνο στη μέση το ασθενοφόρο -αφού σκέφτονται πλέον το κόστος επίσκεψής τους στο νοσοκομείο- και αντίθετα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που είναι επείγοντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.