Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ταμείο για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προχώρησε ο Γ. Στουρνάρας.

Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την προετοιμασία σχεδίου νόμου δημιουργίας χρηματοδοτικού κεφαλαίου φυσικών και μη καταστροφών προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Της επιτροπής, η οποία θα είναι άμισθη, θα προεδρεύει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εξετάζει τρόπους σχηματισμού ενός ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι να προετοιμάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την χρηματοδοτική κάλυψη καταστροφών. Το σχέδιο αυτό, που θα πρέπει να συνταχθεί έως τις 30 Απριλίου 2013, αναμένεται να εστιάσει στα ομόλογα φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται πως η αδυναμία του αντασφαλιστικού κλάδου να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές καθώς και η αναζήτηση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών τρόπων μετακύλισης των σχετικών κινδύνων σε ευρύτερα και ισχυρότερα δίκτυα συγκέντρωσης και διαχείρισης πόρων, οδήγησε στην ανάπτυξη των αγορών παραγώγων (catastrophe futures), αλλά και σε προσπάθειες χρεογραφοποίησης των σχετικών κινδύνων με την έκδοση από τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες ομολόγων φυσικών καταστροφών (catastrophe bonds).

Στόχος των ομολόγων φυσικών καταστροφών είναι η μετακύλιση του σχετικού ασφαλιστικού κινδύνου σε επενδυτές εκτός του ασφαλιστικού κλάδου και συγκεκριμένα στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακούς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2007 είχε ιδρυθεί το Ειδικό Ταμείο Αντιμετωπίσεως Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και με σκοπό την χρηματοδότηση προγραμμάτων στηρίξεως και ενισχύσεως πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε με το Ν. 3895/2010 και από την 1η Ιανουαρίου 2011 τέθηκε σε καθεστώς εκκαθαρίσεως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.