Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τα «σιωπηλά» εγκεφαλικά πυροδοτούν νόσο του Πάρκινσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ένα «μικρό εγκεφαλικό», γνωστό και ως «σιωπηλό εγκεφαλικό» μπορεί να πυροδοτήσει νόσο του Πάρκινσον, και ίσως αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι, φαινομενικά υγιείς, αναπτύσσουν τη νόσο εντελώς ξαφνικά.

Ερευνητές από τη Σχολή Θετικών Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με άρθρο τους στο περιοδικό «Brain Behavior and Immunity» επισημαίνουν ότι το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων αναπτύσσουν το χαρακτηριστικό τρέμουλο ή άλλα συμπτώματα της νόσου χωρίς καμία προφανή αιτία, κάτι που οδηγεί στη σκέψη ότι μπορεί να έχουν υποστεί κάποιο «σιωπηλό» εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συσχετίζουν τη νόσο του Πάρκινσον με τα σιωπηλά εγκεφαλικά.

Ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί χωρίς να το αντιληφθεί ποτέ ο πάσχοντας ή οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, καθώς δεν δίνει εξωτερικά συμπτώματα. Ένα τέτοιο μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο σημειώνεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν και τα σιωπηλά εγκεφαλικά μπορεί να μην είναι αισθητά, εντούτοις μπορεί να έχουν διαρκή αποτελέσματα. Το βασικότερο είναι ότι μπορεί να νεκρωθούν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στον συντονισμό της κίνησης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr. Pinteaux, «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες αρχίζουν να πεθαίνουν στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας τη νόσο του Πάρκινσον. Υπήρξαν εισηγήσεις ότι το οξειδωτικό στρες και η γήρανση είναι οι βασικές αιτίες. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε στη μελέτη μας ήταν να εξετάσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μακριά από την άμεση περιοχή όπου σημειώνεται ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο, και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη που οδηγεί σε νόσο του Πάρκινσον».

Αυτό που διαπίστωσαν, λοιπόν, εξετάζοντας πειραματόζωα, ήταν ότι μετά από ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο εντοπίστηκαν φλεγμονές στον εγκέφαλο, αλλά και στη μέλαινα ουσία. Έξι μέρες μετά την πρόκληση του σιωπηλού εγκεφαλικού, είχαν καταστραφεί και οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες στα πειραματόζωα.

Η διαπίστωση λοιπόν, ότι ακόμη και ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρές βλάβες που να πυροδοτήσουν τη νόσο του Πάρκινσον, δείχνει τη σημασία της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Υπάρχουν ήδη κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή ως μέτρα πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου και η νεότερη έρευνά αποδεικνύει ότι αυτός ακριβώς ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει και τη νόσο του Πάρκινσον.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.