Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίζει την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Θυμίζουμε ότι το έτος 2008 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Κώστα Καραμανλή, θέσπισε το πρώτο Εκπαιδευτικό Νομοθέτημα για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Σύμφωνα, λοιπόν με τις διατάξεις του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ.Α’/2.10.2008), η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπως και η γενική Εκπαίδευση, είναι υποχρεωτική και λειτουργεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης.

Το κράτος υποχρεούται να παρέχει Ε.Α.Ε. σε σχολεία Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποκλειστικός φορέας της ΕΑΕ είναι το Υπουργείο Παιδείας... Η αρχή έγινε, αλλά αυτό δεν αρκεί...Αρκεί; Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Οφείλει επίσης να μεριμνά για την παροχή δωρεάν Δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Θεμελιώδη υποχρέωση μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας αποτελεί βέβαια, η διασφάλιση σε όλους τους πολίτες με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην πρόνοια, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στην εργασία...

Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας Νέας Δημοκρατίας Τ.Ο Ρόδου

Ιωάννης Γλαρός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.