Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ηλεκτρονικό πρόγραμμα για το συντονισμό αιμοδοσίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι δότες θα καταχωρούνται με βάση την ομάδα αίματός τους.
Ο Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» θα θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής και συντονισμού εθελοντών αιμοδοτών και ληπτών -ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

«Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες και δίνει τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι δότες με βάση την ομάδα του αίματός τους και τον φαινότυπό τους. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα να ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι εθελοντές 2-3 φορές το χρόνο τις ημέρες που πρέπει να δώσουν αίμα» επισήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής», Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.

Να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος «Πηγή Ζωής» έχει εγγεγραμμένους 6.000 αιμοδότες εκ των οποίων οι 4.500 είναι ενεργοί και καλύπτουν μέρος μόνο των αναγκών των 300 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία οι οποίοι υποβάλλονται ανά 15ήμερο σε μεταγγίσεις αίματος στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκη.

«Ο κάθε πάσχων από μεσογειακή αναιμία χρειάζεται 50 μονάδες αίμα ετησίως. Επομένως οι 300 πάσχοντες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται ετησίως 15.000 μονάδες αίματος. Σε κάθε πάσχοντα αντιστοιχούν 20-24 αιμοδότες. Η κατευθυνόμενη αυτή εθελοντική αιμοδοσία των μελών του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής», εξασφαλίζει στον πάσχοντα την προγραμματισμένη και ασφαλή μετάγγισή του. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ασφαλέστερος αιμοδότης, είναι ο εθελοντής αιμοδότης, ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος, ξέρει τι κάνει, συμπληρώνει σωστά και με ειλικρίνεια το ερωτηματολόγιο στην αιμοδοσία. Αυτό ισχύει και για κάθε μεταγγιζόμενο ασθενή» επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ελένη Μιχαλάκη.

«Στην Ελλάδα μόνο το 48% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται είτε με αίμα που δίνουν οι συγγενείς αυτών που έχουν ανάγκη είτε με αίμα που εισάγεται από την Ελβετία», συμπλήρωσε η κ Γραμματικοπούλου.

Ο Σύνδεσμος «Πηγή Ζωής» στο πλαίσιο της προώθησης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει στις 11 Νοεμβρίου ολοήμερο μπαζάρ (10.00πμ - 20.00μμ) την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 στη μεγάλη αίθουσα της ΧΑΝΘ.
«Δεκάδες φίλοι και φίλες, σχεδόν όλα τα μέλη, πρόσφεραν κάτι δικό τους. Μαρμελάδες, λικέρ, τσίπουρα, CD, βιβλία, χριστουγεννιάτικες κάρτες, χειροποίητα κοσμήματα, δωροκατασκευές, σάλτσες, σπαθόλαδα και κεραλοιφές, κρασιά, χειροποίητα παιδικά ζακετάκια, κεντήματα, εξαιρετικές πήλινες και γυάλινες δημιουργίες και πολλά άλλα ήδη κατακλύζουν τα γραφεία μας για να προσφερθούν στην εκδήλωση», ανέφερε η κ Γραμματικοπούλου.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής» στις 21 Νοεμβρίου θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (αλάνα Τούμπας, 6.30μμ-8.30μμ) παρουσίαση εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού προγράμματος με κινούμενα σχέδια για την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που το παιδέψαμε πολύ τα τελευταία χρόνια, το μεταγλωττίσαμε από τα γαλλικά, το μορφοποιήσαμε στα ελληνικά και αισθανόμαστε δικαιωμένοι, τώρα που και η εκπαίδευση είναι δίπλα μας. Η σπορά ξεκινάει σήμερα για να θερίσουμε «καρπό» αύριο. Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού, στους αυριανούς εθελοντές αιμοδότες» επισήμανε η κ. Γραμματικοπούλου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.