Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη διασφάλιση των ατόμων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις διεκδικήσεις και τα όσα πέτυχε το αναπηρικό κίνημα σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες από τη Βουλή αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου.

Σε αυτήν σημειώνει:
«Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης αγωνίστηκε με πείσμα και επιμονή μαζί με το υπόλοιπο αναπηρικό κίνημα της χώρας συμμετέχοντας σε όλες τις διεκδικήσεις του, σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του για την παρακάτω θετική έκβαση των αιτημάτων του.

Οι συστηματικές, επίμονες και αγωνιστικές προσπάθειες του αναπηρικού κινήματος για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τα προωθούμενα σκληρά και επώδυνα μέτρα του μεσοπρόθεσμου 2013-2016 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι γνωστές.

Απευθυνθήκαμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση της χώρας επιδιώκοντας τις σαφείς δεσμεύσεις τους για την προστασία των κυριότερων τομέων που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, δηλαδή:
• Διασφάλιση του ύψους των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικού επιδόματος εξωϊδρυματικού, επιδομάτων αναπηρίας,
• Διασφάλιση του ύψους των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία,
• Πλήρη προστασία της εργασίας των ατόμων με αναπηρία και των γονέων κηδεμόνων συζύγων ΑμεΑ ανεξαρτήτως του τρόπου προσλήψεώς τους,
• Καμία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι ΑμεΑ δεν είχαν προστατευτεί από τις μειώσεις των προηγούμενων μνημονίων
• Διατήρηση φοροαπαλλαγών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους
Η μάχη δόθηκε και κερδήθηκε για τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας και το διατροφικό επίδομα που λαμβάνουν νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων.

Ο πρόσφατα ψηφισμένος πολυνόμος με αρ. 4093/2012 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 222/ΤΑ΄/12-11-2012. Παραθέτουμε τις κυριότερες συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι υπό τις συνθήκες που έζησε όλη χώρα το προηγούμενο διάστημα το γεγονός ότι θεσπίστηκαν οι παραπάνω διατάξεις αποτελεί μια μικρή ανάσα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Μέρος των προτάσεων μας που έγινε αποδεκτό, μας δίνει τη δύναμη να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας για την ανακούφιση όλων των συναδέλφων που έχουν πληγεί από την εντεινόμενη και διαρκή οικονομική κρίση.

Οι διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνόμου 4093/2012 που αφορούν στα άτομα με αναπηρία έχουν ως εξής:
Άρθρο πρώτο: Σε ό,τι αφορά τις περικοπές που σημειώνονται στις συντάξεις του δημοσίου προβλέπεται στο σημείο δ. της υποπαραγράφου του Β3 το εξής: «Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά οι οποίοι είναι ικανοί για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω καθώς και τα πρόσωπα της περίπτωσης β΄ της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010.
Υποπαράγραφος Β5: Σύμφωνα με την περ. δ. της υποπαραγράφου το μέτρο της αναστολής της σύνταξης των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων δεν έχει εφαρμογή για τα ανήλικα άτομα ή με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
ΚΕΦ. Ι
Υποπαράγραφος ΙΑ4. Aύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο τελευταίο εδάφιο της περ. 6 που αφορά στη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους προβλέπεται εξαίρεση των ΑμεΑ ως εξής:
«Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας»
Υποπαράγραφος ΙΑ5: Μείωση συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων
Σύμφωνα με την παρ. δ της παρ. 1 που αφορά στις κλιμακωτές μειώσεις των συντάξεων ιδιωτικού τομέα προβλέπεται εδάφιο ως εξής: «Από τις ανωτέρω μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις των εδαφίων 4 και 5 της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 (Α΄226) και του ν. 612/1977, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 της υποπαραγράφου ΙΑ 6 που αφορά στην κατάργηση δώρων εορτών Χριστουγέννων Πάσχα και του επιδόματος αδείας αναφέρεται: «Κατ’ εξαίρεση παραμένει σε ισχύ το άρθρο 32 του ν. 3896/2010 όπως ισχύει».

Σημείωση: Με την ανωτέρω εξαίρεση εξακολουθεί και χορηγείται στους συνταξιούχους ΑμεΑ ως δώρο εορτών Χριστουγέννων ολόκληρο το ποσό του μηνιαίο καταβαλλόμενου επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή του εξωϊδρυματικού επιδόματος ή του επιδόματος ανικανότητας των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 και ως δώρο Πάσχα και αδείας το ήμισυ των ανωτέρω επιδομάτων.
Δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε και μελετάμε με προσοχή και διεξοδικά το πλήθος των διατάξεων του προς παρουσίαση πολυνόμου παρεμβαίνοντας άμεσα και διεκδικώντας την άμεση συμπλήρωση βελτίωση των διατάξεων με βασική επιδίωξη να γίνουν τελικά δεκτές οι προτάσεις που καταθέσαμε για τα θέματα που αναφέραμε πιο πάνω.
Άλλωστε 12 Νοεμβρίου 2012 αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων ΙΔΑΧ διεκδικώντας τη διασφάλισης της εργασίας τους.

Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τη θέσπιση συγκεκριμένων και διακριτών μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες φορολογικές προτάσεις για τη διασφάλιση των εισοδημάτων των ΑμεΑ, ενώ προετοιμάζεται δυναμική παρέμβαση στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα των εργαζόμενων που έχουν υποστεί άνιση μεταχείριση και μεγίστη αδικία λόγω της περικοπής των μισθολογικών τους αποδοχών, για τη συμπλήρωση συνταξιοδοτικών διατάξεων για τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών, τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, την απαλλαγή καταβολής του ποσού 25€ στην κατά την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διάθεση φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία κ.λπ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.