Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Οι έφηβοι ξεδίνουν με το… blogging

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τους βοηθά να καταπολεμήσουν το άγχος της ηλικίας τους.

Το να διατηρεί ένας έφηβος blog φαίνεται να βοηθά να αντιμετωπίζει κοινωνικά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα. Η έρευνα περιέλαβε 161 μαθητές, 124 κορίτσια και 37 αγόρια, μέσης ηλικίας 15 ετών, που είχαν άγχος και δυσφορία σε κοινωνικά πλαίσια. Όλοι είχαν δυσκολία να κάνουν φίλους ή στις σχέσεις τους με τους υπάρχοντες φίλους.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 6 ομάδες. 4 έγραφαν σε blog, μια κρατούσε ημερολόγιο για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και μια δεν έκανε τίποτα.

Δυο από τις ομάδες με τα blogs έγραφαν για τα κοινωνικά τους προβλήματα και μια ομάδα είχε «ανοιχτές» τις αναρτήσεις σε σχόλια. Οι 2 άλλες ομάδες των blogs ήταν ελεύθερες να γράψουν για οποιοδήποτε θέμα και μια από αυτές επίσης είχε ‘ανοιχτές’ τις αναρτήσεις για σχόλια.

Όλες οι ομάδες που διατηρούσαν blogs αναρτούσαν μηνύματα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αυτοεκτίμηση, τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και τη συμπεριφορά των νέων πριν, αμέσως μετά και 2 μήνες μετά το πείραμα που διήρκεσε 10 εβδομάδες.

Οι έφηβοι στις ομάδες των blogs παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην αυτοεκτίμηση, το άγχος σε κοινωνικές περιστάσεις, τη συναισθηματική δυσφορία και τον αριθμό των θετικών κοινωνικών συμπεριφορών σε σύγκριση με εφήβους που έγραφαν ημερολόγιο ή τίποτα.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε εφήβους από τους οποίους ζήτησαν οι ερευνητές να γράφουν για τα προβλήματα της κοινωνικής τους ζωής και των οποίων τα blogs ήταν «ανοιχτά» σε σχόλια, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Psychological Services.

Ο ερευνητής, Meyran Boniel-Nissim, από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι το γράψιμο σε ημερολόγιο και άλλες μορφές γραψίματος αποτελούν σημαντικό τρόπο απελευθέρωσης της δυσφορίας και βελτιώνουν τη διάθεση. Οι έφηβοι βρίσκονται online, έτσι το γράψιμο σε blog διευκολύνει την ελεύθερη έκφραση και την εύκολη επικοινωνία με άλλους.

Επειδή περισσότερα κορίτσια από αγόρια έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στο φύλο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.