Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Διατροφή και άσκηση «βελτιώνουν» την υπνική άπνοια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η διαταραχή κόβει την αναπνοή όταν κοιμόμαστε.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή και, παράλληλα, ασκούνται σωματικά, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της Κρήτης, με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπανδρέου εξέτασαν τις περιπτώσεις 40 παχύσαρκων ασθενών που υπέφεραν από το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, που οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Η διαταραχή εκτιμάται ότι αφορά το 2% έως 4% του ενήλικου πληθυσμού με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας, ενώ στους παχύσαρκους το ποσοστό της διαταραχής μπορεί να αυξηθεί στο 20-40%.

Από τους 40 ασθενείς που εξετάσθηκαν, οι μισοί ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα και οι άλλοι μισοί άλλου τύπου δίαιτα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, κάνοντας τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα την μέρα. Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν θεραπεία φορώντας ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που διοχετεύει σταθερό αέρα στους πνεύμονές τους κατά τη νύχτα.

Οι έλληνες επιστήμονες κατέγραψαν, στη διάρκεια του ύπνου, την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών, τις κινήσεις των ματιών, το ροχαλητό κ.α., Επανέλαβαν τον έλεγχο μετά από ένα εξάμηνο και ενώ είχε μεσολαβήσει η σχετική δίαιτα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ασθενείς είχαν ακολουθήσει την μεσογειακή διατροφή, είχαν μειωμένο αριθμό περιστατικών άπνοιας στη διάρκεια της φάσης της ταχείας κίνησης των ματιών τους (REM), όταν κανείς συνήθως ονειρεύεται, μια φάση που κατά μέσο όρο καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής διάρκειας του ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άπνοιας στη διάρκεια μιας φάσης του ύπνου, όχι όμως μια συνολική βελτίωση στη σοβαρότητα της διαταραχής. Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να κατανοηθούν πλήρως οι ωφέλειες της συγκεκριμένης διατροφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.