Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παράθυρο για τακτοποίηση και σε δασικές περιοχές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δεν θα συμψηφίζονται πρόστιμα ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων.

Δημόσια έγγραφα όπως αεροφωτογραφίες, συμβόλαια και τιμολόγια αγοράς υλικών θα πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πιστοποιήσουν την παλαιότητα του κτιρίου τους και να ενταχθούν στην ρύθμιση αυθαιρέτων, στην περίπτωση που μία οικοδομή ολοκληρώθηκε σε διαφορετικές περιόδους. Δεν θα γίνεται αποδεκτή βεβαίωση δημάρχου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος δεν προβλέπει συμψηφισμό προστίμων από ημιυπαίθριους χώρους που θέλουν να ενταχθούν με ευνοϊκότερους όρους στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα ενώ έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν δόσεις και ανάβει το πράσινο φως για «νομιμοποίηση» κτισμάτων εφόσον η περιοχή στην οποία βρίσκονται δεν έχει τελεσίδικα χαρακτηριστεί δασική.

Δεν απαιτείται η κατάθεση δήλωσης για τα εκτός σχεδίου που εντάχθηκαν στο νόμο Τρίτση αλλά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση (εξαίρεση από την κατεδάφιση) ενώ όσα ακίνητα νομιμοποιηθούν οφείλουν να αναφέρονται στο Ε9 εάν πρόκειται για «νομιμοποιημένο» οικόπεδο ή κτίσμα.

Στις πρόσθετες διευκρινίσεις που αναγκάστηκε να δώσει χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος 20 ημέρες μετά την έναρξη της υποβολής δηλώσεων για τα αυθαίρετα και υπό την πίεση των μηχανικών που μιλούν για εμπορευματοποίηση της διαδικασίας, γκρίζες ζώνες και σοβαρά λάθη, δίνονται απαντήσεις και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα:

1) Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συνιδιοκτητών ενός ακινήτου και εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση δεν έχει εκτελεστεί σε κοινόχρηστο χώρο, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε συγκύριο χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.
2) Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων έχει τη δυνατότητα διορθώσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάθεση στοιχείων και η εμπρόθεσμη πληρωμή των προστίμων, ακόμη και αν δεν έχει προχωρήσει η ολοκλήρωση των εργασιών αποτύπωσης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που προϋποθέτει χρόνο (αυτοψία, ανάλυση αδειών κ.α).
3) Για να υπολογιστεί μείωση κατά 50% του προστίμου σε περιπτώσεις ΑμεΑ απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 67% και απαραίτητα εισοδηματικό κριτήριο (έως 8.000€ ατομικό εισόδημα και έως 12.000€ οικογενειακό εισόδημα).
4) Αν σε εκτός σχεδίου οικόπεδο υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες και αντίστοιχα κτίσματα τα οποία έχουν μοιραστεί μεταξύ των ιδιοκτητών χωρίς σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας που απαγορεύεται, τότε η ρύθμιση γίνεται για το καθένα ξεχωριστά.
5) Το πρόστιμο για τις πισίνες ανεξάρτητα από το μέγεθος υπολογίζεται με συντελεστή 0,5.
6) Κτίριο με οικοδομική άδεια λυόμενου που έχει κατασκευαστεί με συμβατική κατασκευή θεωρείται αυθαίρετο και υπάγεται στο ν. 4014/11.
7) Ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (21-9-2011) και όχι με αυτή που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
8) Ακίνητο με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που έχει οικοδομική άδεια έτους 2010 υπάγεται κανονικά στο νόμο.
9) Ημιτελές κτίριο που είχε δηλωθεί με το νόμο Τρίτση και έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση (τρίτη φάση) ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του χωρίς σχετική άδεια, μπορεί να υπαχθεί στην ρύθμιση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.