Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παν μέτρον άριστον στο αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι παγίδες της υπερκατανάλωσης.

Αποτελεί απόλαυση για τους περισσότερους, αφού είναι η «απαραίτητη» παρέα στο φαγητό, στην βραδινή έξοδο, σε μία γιορτή ή επέτειο.

Το αλκοόλ δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μία χημική ένωση, με παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά, όταν η κατανάλωσή του ξεπερνάει τα όρια.

Η αιθυλική αλκοόλη αποτελεί προϊόν ζύμωσης των υδατανθράκων και εμπεριέχεται στα οινοπνευματώδη ποτά σε διάφορα ποσοστά. Όταν διασπάται στον οργανισμό προσδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες θεωρούνται «άδειες», επειδή ακριβώς δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

Οι γενικές οδηγίες για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν ως εξής:

0-1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες (12 γρ. αλκοόλ)
0-2μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (24 γρ. αλκοόλ)

Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 330ml μπίρα, ή 120 ml κρασί, ή 45 ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν ή ρούμι. Μία μερίδα αλκοόλ περιέχει 12 γραμμάρια αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού ή εάν το άτομο υποφέρει από νευροπάθεια (επιπλοκή Σακχαρώδους Διαβήτη), αμφιβληστροειδοπάθεια (ζημιά στον οπτικό νεύρο), υπερτριγλυκεριδαιμία, παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας), υπέρταση και ηπατική νόσο. Επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 μερίδες / ημέρα) ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τα κιλά μας.

Αρκετές έρευνες συσχέτισαν την κατανάλωση αλκοόλ και των συνηθειών του τρόπου ζωής στον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με την αύξηση σωματικού βάρους και κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας σε μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες.

Επίσης, έχει βρεθεί σημαντική αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου σε όσους πίνουν ακόμη και τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αλκοόλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη, (363.988 άτομα από, 8 χώρες Βritish Medical Journal), σύμφωνα με την οποία, το αλκοόλ ενοχοποιείται για το 10% των κακοηθειών στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες. Μάλιστα, για τους άνδρες που ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη, δόση το ποσοστό ανεβαίνει και φτάνει στο 18%, ενώ στις γυναίκες στο 4%. Οι μορφές καρκίνου που συνδέθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα με το αλκοόλ είναι 44% στο ανώτερο πεπτικό σύστημα (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), 33% στο έντερο και 25% στο ήπαρ.

Ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και εμποδίζει την απώλεια περιττών κιλών, όταν κάποιος ακολουθεί ένα διατροφικό σχήμα αδυνατίσματος. Το αλκοόλ, όταν εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν αποθηκεύεται, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιείται πριν από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την απώλεια του περιττού λίπους, που αποτελεί πηγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.

Η θερμιδική απόδοση των ποτών καθορίζεται από το ποσοστό του αλκοόλ που περιέχουν αλλά και από τα υπόλοιπα συστατικά σε ανάμικτα ποτά ή σε πολύπλοκα κοκτέιλ, όπως π.χ. τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, το σιρόπι, η ζάχαρη κ.λπ.

Ένα κοκτέιλ σε ποτήρι μεγάλου μεγέθους μπορεί εύκολα να προσφέρει πάνω από 400 θερμίδες. Eάν επιλέξετε ένα κοκτέιλ σε κανονικού μεγέθους ποτήρι, θα πάρετε λιγότερες θερμίδες ή αν επιλέξετε ένα Bloody Mary (120 θερμ) ή ένα Gin Τonic (160 θερμίδες)

Οι παγίδες... του αλκοόλ είναι ότι συχνά συνδυάζεται με αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αλμυρών σνακ, όπως π.χ. πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή καταναλώνεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου η παρέα μπορεί να μας παρασύρει.

Επίσης, δεν προσφέρει κορεσμό, παρά τις θερμίδες που δίνει, αλλά, αντίθετα, αυξάνει την όρεξη. Συστήνεται, λοιπόν, προσοχή στο… γέμισμα του ποτηριού από τον σερβιτόρο ή τους φίλους. Αν υπάρχει επιθυμία για μεγαλύτερη από την προτεινόμενη ποσότητα, το κρασί ή η μπίρα αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ ή μικρότερη δόση ποτού αραιωμένη με πάγο, νερό ή σόδα. Επίσης, η λήψη νερού είναι μία καλή λύση για επαρκή ενυδάτωση, αλλά και μειωμένη πρόσληψη ποτού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.