Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Χανιά: Διώχνουν τα Ι.Χ. από τα πεζοδρόμια!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κατάληψη των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων από οχήματα, προχωρούν οι Ποδηλάτρεις μαζί με την Πρωτοβουλία για τους Πεζούς στα Χανιά.

Ήδη οι δύο συλλογικότητες άρχισαν χθες τις δράσεις τους από την περιοχή της Σπλάντζιας, στην παλιά πόλη, τυπώνοντας και τοποθετώντας φυλλάδια στα οχήματα που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πεζόδρομους.

Επίσης πραγματοποίησαν αυτοψίες σε ελεύθερους χώρους που συνήθως είναι κατειλημμένοι από αυτοκίνητα, όπως στην πλατεία πίσω από το Ωδείο και σε πεζοδρόμια της περιοχής.

Όπως ανέφερε το μέλος της Ομάδας Ποδηλάτρεις κ. Θεμιστοκλής Πούντζιας, η ιδέα για την καμπάνια ξεκίνησε μετά τις εκδηλώσεις για την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στα Χανιά.

"Όταν είδαμε πώς ήταν η οδός Τζανακάκη χωρίς διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια ελεύθερα δίχως να είναι κατειλημμένες οι ράμπες για τα ΑμεΑ.

Όμως, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει καμία αποτελεσματική κίνηση από την Δημοτική αρχή. Το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται. Πρέπει τόσο ο κόσμος όσο και οι Αρχές να αλλάξουν νοοτροπία και να μην δείχνει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Να αρχίσει να σκέφτεται περισσότερο τον συνάνθρωπο του¨ τόνισε ο κ. Πούντζιας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι Ποδηλάτρεις έχουν προτείνει στον Δήμο να εφαρμοσθεί πιλοτικά, αρχικά σε έναν συγκεκριμένο δρόμο της πόλης, περισσότερη αστυνόμευση, για τα αντικανονικά παρκαρίσματα, τις -κατειλημμένες από οχήματα -ράμπες για ΑμεΑ. Και όχι η αυστηρότητα της Δημοτικής Αστυνομίας να εξαντλείται μόνο σε όσους παρκάρουν δίχως να πληρώνουν σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης.

Από την πλευρά της το μέλος της Πρωτοβουλίας για τους Πεζούς κ. Μαρία Καμπουράκη υπογράμμισε ότι στα Χανιά ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται σχετικά με θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.
"Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υπάρξει βελτίωση, ίσως επειδή οι πολίτες ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και βλέπουν τι ισχύει σε αυτές τις περιοχές.Οι δράσεις που γίνονται στα Χανιά σίγουρα βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση" ανέφερε.

Ωστόσο η ίδια επεσήμανε ότι: "από πλευράς της Δημοτικής αρχής -διαχρονικά- δεν βλέπουμε καμία σοβαρή και συνεχή προσπάθεια, ( εκτός από κάποιες σπασμωδικές κινήσεις) σε αντίθεση με τον κόσμο που βελτιώνεται".

"Αν η Δημοτική αρχή επέμενε σοβαρά και δεν χρησιμοποιούσε την Δημοτική αστυνομία μόνο για τον έλεγχο των παρκόμετρων, αλλά και για έλεγχο όσον αφορά τις ελεύθερες ράμπες των ΑμεΑ, για καλύτερη πρόσβαση στα πεζοδρόμια έτσι ώστε μαμάδες με παιδιά και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να περπατήσουν, να μπορούν να περνούν πιο εύκολα από τους δρόμους και να μην αντιμετωπίζουν αποκλεισμό στην πρόσβασή τους" κατέληξε.

Σε κείμενο που συνυπογράφουν οι Ποδηλάτρεις και η Πρωτοβουλία για τους Πεζούς αναφέρεται: "Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες φτιάχτηκαν με χρήματα όλων μας και προορίζονται για τους πεζούς. Για να περπατάμε με την ησυχία μας, για να παίζουν τα παιδιά χωρίς κίνδυνο.

Η γενική νοοτροπία είναι τέτοια που οι πεζόδρομοι και οι πλατείες έχουν μετατραπεί σε μάντρες για ΙΧ αυτοκίνητα και δίκυκλα. Επίσης για πολλούς μαγαζάτορες, ο δημόσιος χώρος έξω και παραέξω από τις επιχειρήσεις τους έχει μετατραπεί σε μέρος του μαγαζιού τους εις βάρος της κυκλοφορίας των πεζών".

"Επειδή ο δημόσιος χώρος, ακόμα κι έξω από το σπίτι ή το μαγαζί μας, ανήκει σε όλους και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τον ιδιοποιείται εις βάρος των πεζών θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά όλων μας για πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, διαβάσεις και στάσεις λεωφορείων ελεύθερες από οχήματα, τραπεζάκια και άλλα εμπόδια" τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.