Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΚΑ και ΕΟΠΠΥ τα στηρίγματα για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Από τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ και του νέου ασφαλιστικού Οργανισμού του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), θα υποστηρίζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο ξεκίνησε, χθες, επίσημα τη λειτουργία του, με στόχο τον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της αναπηρίας και των επιδομάτων που απορρέουν από αυτή.

Πολύ σύντομα, μάλιστα, θα έχει καταρτιστεί και το Εθνικό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Αρμοδιότητα του ΚΕ.Π.Α. είναι η εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Το ΚΕ.Π.Α. θα χορηγεί Αποφάσεις Υγειονομικής Επιτροπής για κάθε νόμιμη χρήση, όπου θα πιστοποιείται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια αυτών.

Τα παραπάνω τόνισε, χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμου Βουδούρη.

Ο υπουργός σημείωσε πως το νέο σύστημα είναι ενιαίο, αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών, απόλυτα διαφανές, ελεγχόμενο μέσα από ηλεκτρονικό μητρώο και εύκολο αναφορικά με την προσβασιμότητα των πολιτών. Αντίθετα, το μέχρι τώρα σύστημα χαρακτηριζόταν από ανισότητες, αδικίες, αδιαφάνεια, αδυναμία ελέγχου και απουσία ενιαίου μητρώου, ενώ παράλληλα διευκόλυνε τις πελατειακές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεδομένης της έλλειψης Μητρώου, κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των αναπήρων, οι οποίοι εκτιμώνται σε 600.000 με 700.000, ενώ οι συνταξιούχοι αναπηρίας φθάνουν τις 324.835 άτομα. Έχουν καταγραφεί επίσης, 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να σταματήσει η σπατάλη με τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων και άλλων παροχών σε ανάπηρους «μαιμού». Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένονται μειώσεις της τάξης του 4% και εξοικονόμηση περίπου 500 εκ. ευρώ ως το 2012, από κοινωνικά επιδόματα. Συνολικά, η κρατική δαπάνη για κοινωνικά επιδόματα υπολογίζεται μαζί με τις φοροαπαλλαγές στα 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, με στοιχεία του 2010 οι αναπηρικές συντάξεις στο ΙΚΑ είναι 135.702 (ποσοστό 11,7%), στον ΟΓΑ 126.152 (ποσοστό 16,58%) και στον ΟΑΕΕ 32.595 (ποσοστό 10,06%). Στόχος είναι μέχρι το 2015 να φθάσει το ποσοστό στο ΙΚΑ στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%, με εξορθολογισμό του συστήματος απονομής και έλεγχο.

Ήδη στο ΙΚΑ, στην πορεία μετάβασης προς το ΚΕΠΑ το 2011, οι δαπάνες για συντάξεις αναπηρίας παρουσιάζουν μείωση κατά 6,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, όμως οι αιτήσεις που υποβάλλονται, φθάνουν περί τις 8.000 το μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι σήμερα οι αποφάσεις αναπηρίας καθυστερούν 5-8 μήνες, ενώ στόχος με το ΚΕΠΑ είναι να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στις 40 ημέρες.

Ο αριθμός των γιατρών από 250 αυξάνεται σε 500 και ως το τέλος του έτους θα φθάσει τους 1.000, και για την αντικειμενική κρίση θα εφαρμοστεί σύστημα κλήρωσης. Οι ιατροί που θα κρίνουν, θα είναι ιατροί της ίδιας ειδικότητας με βάση την πάθηση, ενώ στην Αττική θα δημιουργηθούν άλλα 11 κέντρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.