Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού», τέλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Κόβονται 60.000 αναπηρικές συντάξεις.


«Φρένο» στην καταβολή «μαϊμού» συντάξεων αναπηρίας βάζει, από σήμερα, η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μέσω του ΚΕΠΑ και των υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ, θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας, όπως προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000 ? 60.000 σε βάθος τριετίας, δηλ. στο 10% όπως ζητεί και η τρόικα, αντί του 14% (περί τις 320.000) που είναι κατά μέσο όρο ο αριθμός τους πανελλαδικά και του 15% – 25%, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως φαίνεται στους πίνακες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο: Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που θα λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και θα συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού Σώματος είναι, από σήμερα, αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ.

Οι ίδιες επιτροπές θα εξετάζουν και περιπτώσεις πολιτών που για φορολογικούς ή άλλους λόγους (λήψη κοινωνικών επιδομάτων ή διευκολύνσεων) χρειάζονται γνωμάτευση αναπηρίας. Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες (σε περίπτωση ένστασης) υγειονομικές επιτροπές θα πιστοποιούν την πάθηση, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας καθώς και τη χρονική διάρκειά της. Από τις ίδιες επιτροπές θα περάσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι 31/8/2011 υποβάλλοντας, όπου χρειάζεται, και νέα δικαιολογητικά.

Η διαδικασία

Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στο ταμείο του. Στη συνέχεια θα αποστέλλεται από το ταμείο στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ταμείο που ζητούν τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας για να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ από τους ίδιους.

Παράβολο

Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθορισμού της αναπηρίας, θα αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 46,14 ευρώ κατά περίπτωση (για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, το ποσό θα βαρύνει τα ταμεία, για την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, θα πληρώνει το υπουργείο Υγείας). Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας, το ποσό θα το καταβάλλουν οι ίδιοι προσκομίζοντας ταμειακό παραστατικό από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ τράπεζες.


Πηγή: http://www.eparousia.gr

Το σχόλιό μας: Μεταξύ δικαίων και αδίκων όμως θα ταλαιπωρηθούν δεκάδες αμεα που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος, που σαν το παιδί κι αυτό στα πρώτα του βήματα παρουσιάζει παιδικές ασθένειες. Ήδη παρουσιάζονται προβλήματα που περιμένουμε από τους αρμόδιους να τα λύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.