Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλες αλλαγές στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να υπάρξει ένα ενιαίο και διαφανές σύστημα αξιολόγησης στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε αναπήρους-«μαϊμού», προκαλεί μεγάλες αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται, ενώ οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και σε όσους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και του ΚΕΠΑ, τονίζεται ότι το Κέντρο δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Ως ημερομηνία κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές όπως αναφέρονται στην παρ. 7 του ν. 3863/10, ορίσθηκε η 1/9/2011.

Με τις παρεχόμενες από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε 45 σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π.Α.

Για τη διαδικασία συγκρότησης των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν. 3863/11, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/08.

Γραμματείς των Επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών ΦΚΑ (φορέων κοινωνικής ασφάλισης) και του Δημοσίου. Για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας των επαρχιών, τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των Υγειονομικών Επιτροπών των επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή Υποκατάστημα, ιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.

Οι Γραμματείες των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., όπου και γίνεται η κατάθεση των αιτήσεων, στεγάζονται στα κτίρια των Τοπικών ή Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε περίπτωση που για ουσιαστικούς λόγους δεν έχει καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι 31/8/2011, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Α) Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, να αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Β) Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, που εκκρεμούν στις Υγειονομικές Επιτροπές, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τα εξής:

α) Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο, π ου θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις οδηγίες για παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στον οικείο φορέα του.

Στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται από το φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

β) Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. από τους ίδιους.

Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές καθορισμού ποσοστού αναπηρίας θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες που αιτούνται τη χορήγηση των παραπάνω παροχών ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

γ) Η κρίση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία εκδίδει τη σχετική απόφαση και την αποστέλλει στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπομπή.

δ) Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων, οι ασφαλισμένοι, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στις Υγ. Επιτροπές χωρίς παραπεμπτικό.

Όλοι οι παραπάνω υποβάλλουν ένσταση σε ένα από τα σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., από όπου και θα διαβιβάζονται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας.

Σημειώνεται ότι για να εξεταστεί υποβληθείσα ένσταση θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της ένστασης. Η αξιολόγηση του λόγου της ένστασης θα διενεργείται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας και τυχόν απόρριψή της θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με παράθεση του σκεπτικού της απόρριψης της ένστασης.

Συνεπώς, η υποβολή ένστασης στην απόφαση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του προσφεύγοντος, στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή απόφαση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη και πρέπει να εξετασθεί εκ νέου στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

ε) Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, από τον αντίστοιχο Ασφαλιστικό Φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

Το παραπάνω ποσό καθορίζεται με την Φ.40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση και αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απολογιστικά στο τέλος του έτους.

Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, το ποσό καταβάλλεται από τους ίδιους με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,14 ευρώ από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής των αιτημάτων καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων, έντυπα αιτήσεων και οδηγίες συμπλήρωσής τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Επιτροπών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.