Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ερωτηματικά για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αντιδράσεις από τη Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων.

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και την αναπληρώτρια Φώφη Γεννηματά για το νομοσχέδιο που αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, έστειλε η Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας, στην οποία επικρίνεται το υπουργείο για την πολιτική του.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στη ρύθμιση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ όπου τονίζεται ότι «τα τμήματα και οι σχολές θα αποφασίζουν και θα επιλέγουν τον αριθμό εγγραφών Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν φοιτήσει 10 έτη τουλάχιστον, σε σχολεία του εξωτερικού, όπως και το ύψος της συμμετοχής τους στις δαπάνες σπουδών...»

Οι γονείς παρατηρούν ότι δεν διευκρινίζεται τι γίνεται με το 3% για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ σχολιάζουν με δεικτικό τρόπο το σημείο του νομοσχέδιου που προβλέπει ότι «οι εγγραφόμενοι στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ, ομογενείς και αλλογενείς, λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα μας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο του 2005», λέγοντας πως «στη δικιά μας πατρίδα δεν χρειαζόμαστε άδεια παραμονής».



Το σχόλιό μας: Το πρόβλημα βέβαια πηγαίνει και αλλού. Ήδη έχει ανακοινωθεί σε γονείς, συγγενείς και φίλους των παιδιών που πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κόστους, βάζοντας όμως μπροστά ως δικαιολογίες προφάσεις και άλλα αίτια. Κινητοποιήσεις λοιπόν ετοιμάζουν ήδη οι ομογενείς εκεί, γιατί ακόμα και μακριά της, η Ελλάδα που ποτέ δεν ξεχνάνε, συνεχίζει να τους πονά. Δεν είναι λύση να αφήσουν τα ελληνόπουλα χωρίς ελληνική παιδεία. Χωρίς την γλώσσα τους θα χαθεί και η ελληνική ταυτότητά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.