Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Παρά τις επιτυχίες μας, η Πολιτεία μας δίνει μόνο ό,τι περισσέψει»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Γρηγόρης Πολυχρονίδης Πρωταθλητής Μπότσια.


Ο 30χρονος Γρηγόρης Πολυχρονίδης πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία, αλλά δεν το βάζει κάτω. Εργάζεται, αθλείται και διακρίνεται. Πρόσφατα, ως μέλος της εθνικής ομάδας στο τρίτο πιο δημοφιλές αγώνισμα των ΑΜΕΑ, το μπότσια, ανέβηκε, μαζί με τον Νίκο Πανανό και τη Μαριαλένα Κορδαλή, στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Β. Ιρλανδία. Μιλά ωστόσο για «ρατσιστικό διαχωρισμό» των ανάπηρων αθλητών από τους αρτιμελείς.


1 Μετά τα παλαιότερα μετάλλιά σας στο ατομικό, τώρα χρυσό και στο αγώνισμα των ζευγαριών. Συναίσθημα στο βάθρο;
Αρχικά επιβράβευση για τις σκληρές προσπάθειες και θυσίες μας. Μόλις, όμως, ξεκίνησε ο εθνικός ύμνος μας, ένιωσα τιμή που πρωταγωνίστησα στο να σηκωθεί η σημαία μας στην κορυφή.


2 Πώς ήρθαν αυτές οι έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες;
Η συνεχόμενη εντατική προετοιμασία των τελευταίων ετών, η εμπειρία από τους προηγούμενους διεθνείς αγώνες και κυρίως η μόνιμη θέληση για τη νίκη, οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία.

3 Τα προσόντα που χρειάστηκε να επιδείξετε;
Στρατηγική, ταχύτητα, ψυχραιμία, αισιοδοξία και συνεργασία μεταξύ μας.

4 Εφικτή η ανάλογη διάκριση και στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου;
Ολοι οι έλληνες αθλητές θα αγωνιστούμε για τη διάκριση.

5 Αργυρός στο Πεκίνο στο ατομικό, τέταρτος τώρα, μοναδικός Ευρωπαίος που μπήκε στον τελικό στην κατηγορία σας. Η διαφορά όταν αγωνίζεστε ως ζευγάρια;
Το ατομικό είναι πιο δύσκολο, γιατί οι αντίπαλοι τριπλασιάζονται.

6 Τελικά τι ακριβώς είναι το μπότσια;
Είναι το παραολυμπιακό άθλημα για τις πιο βαριές κινητικές αναπηρίες. Γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη σε περισσότερες από 40 χώρες.

7 Από πότε χρονολογείται στην Ελλάδα;
Αναπτύχθηκε το 2001 από τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιώργο Τζίμα, με την ίδρυση του Αθλητικού Σωματείου Αγιος Χριστόφορος. Σήμερα, περίπου 100 αθλητές συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

8 Εσείς πόσον καιρό και γιατί ασχολείστε;
Από το 2001. Τρία συνεχόμενα χρόνια πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη και συνολικά 26 μετάλλια, αποδεικνύουν πως ανήκω στο μπότσια.

9 Πώς παίζεται;
Μια άσπρη μπάλα-στόχος, έξι κόκκινες μπάλες ο ένας αντίπαλος, έξι μπλε ο άλλος. Ενας πόντος για κάθε μπάλα πιο κοντά στον στόχο από την πλησιέστερη του αντιπάλου, στο τέλος κάθε σετ. Νικητής είναι αυτός με τους πιο πολλούς πόντους στα τέσσερα σετ του παιχνιδιού.

10 Χρειάζεστε και συνοδό. Τι κάνει αυτός, τι εσείς;
Ο συνοδός-συναθλητής απαγορεύεται να βλέπει το παιχνίδι. Εκτελεί κάθε εντολή μου, π.χ. τον χειρισμό της ράμπας από την οποία παίρνει ώθηση η μπάλα για να κυλήσει στον αγωνιστικό χώρο.

11 Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα;
Πέρυσι, έγινε ο ρατσιστικός διαχωρισμός των ανάπηρων αθλητών από τους αρτιμελείς, με τον παραολυμπιακό αθλητισμό να πηγαίνει από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα 20 χρόνια πίσω, όταν ο ανάπηρος ήταν ένας άρρωστος κλεισμένος στο σπίτι του.

12 Κατάλληλες υποδομές και οργάνωση υπάρχουν;
Ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, παίρνουμε μόνο ό,τι περισσέψει, παρά τις πολλές και πεντακάθαρες επιτυχίες μας.

13 Αληθεύει ότι, λόγω οικονομικών προβλημάτων της ομοσπονδίας σας, παραλίγο να μην κατεβείτε στους αγώνες;
Δυστυχώς αληθεύει. Ο προπονητής μας πλήρωσε την προκαταβολή, για να μη χάσουμε τις διορίες. Κι όλα τα έξοδα του Πανευρωπαϊκού, που θα γίνει σε δύο μήνες, πληρώθηκαν από τους αθλητές.

14 Αισθάνεστε ότι δεν τυχαίνετε της δέουσας προσοχής;
Αν υπήρχε η επαρκής προβολή των προσπαθειών και επιτυχιών μας από τα ΜΜΕ, τότε και την προσοχή της Πολιτείας και χορηγών θα είχαμε. Και κυρίως, θα έβγαινε το καλό παράδειγμα προς τη νεολαία!

15 Πώς είναι να κινείται κανείς με καρότσι;
Απαίσιο. Παντού εμπόδια και ελάχιστος σεβασμός. Ασε που πιάνεσαι όλη μέρα καθιστός.

16 Στη δουλειά ή στις μετακινήσεις σας συναντάτε πρακτικές δυσκολίες;
Η Αθήνα είναι εχθρική για τα ΑΜΕΑ. Κάθε μετακίνηση αποτελεί περιπέτεια.

17 Εχετε συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της αναπηρίας σας;
Οπως στο παιχνίδι με ό,τι μπάλες έχεις, μ' αυτές και πρέπει να νικήσεις, έτσι και στη ζωή πρέπει να πετύχεις το καλύτερο υπό τις δοθείσες συνθήκες.

18 Το βιογραφικό σας, πάντως, είναι πλούσιο. Πώς τα καταφέρνετε;Θέτοντας ορθολογικούς στόχους, αλλά επιδιώκοντας την υπέρβαση. Και πάντα με την ανεκτίμητη βοήθεια της οικογένειάς μου και ατόμων που με αγαπούν.

19 Και οι τιμητικές διακρίσεις σας είναι αρκετές. Ποιες ξεχωρίζετε;
Οταν έπειτα από μια παρουσίαση και ομιλία σε σχολείο, σε χειροκροτούν οι μαθητές. Τις τιμές της Πολιτείας, τι να τις κάνω, όταν δεν μου δίνουν ούτε μία μέρα άδειας για να προπονηθώ και να συμμετάσχω σε αγώνες;

20 Το μέλλον σας;Αν η Πολιτεία δεν αλλάξει άμεσα την τρέχουσα στάση της, δεν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες του πρωταθλητισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.