Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ποντίκια-ήρωες ανιχνεύουν νάρκες και ασθένειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το HeroRAT καθαρίζει ναρκοπέδια και εντοπίζει τη φυματίωση


Ποντίκια-ήρωες ανιχνεύουν νάρκες και ασθένειες
Ένα HeroRAT λαμβάνει την ανταμοιβή του μετά την ολοκλήρωση μιας αποστολής του

Λονδίνο

Ένας βέλγος βουδιστής μοναχός που ζει στην Αφρική κατάφερε να εκπαιδεύσει αρουραίους έτσι ώστε να μπορούν να «οσμίζονται» εκρηκτικές ύλες (κυρίως νάρκες) καθώς και ασθένειες όπως η φυματίωση. Ο Μπαρτ Βίτχενς ίδρυσε μάλιστα τον οργανισμό Apopo ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση αρουραίων για την ανίχνευση ναρκών αλλά και της φυματίωσης. Ο Βίτχενς επέλεξε τους αρουραίους επειδή αν εκπαιδευθούν είναι έξυπνοι, υπάκουοι, τους αρέσει να επαναλαμβάνουν τα ίδια καθήκοντα ενώ διαθέτουν και ισχυρή όσφρηση. Επίσης έχουν πολύ μικρό βάρος για να εισέρχονται ακίνδυνα σε ναρκοπέδια σε σχέση με άλλα ζώα - ανιχνευτές όπως για παράδειγμα, οι σκύλοι.

Οι ποντικοήρωες

Ο Βίτχενς εκπαιδεύει τους αρουραίους με την κλασική μέθοδο της ανταμοιβής (τροφή έναντι εργασίας) και αποφάσισε να τους ονομάσει HeroRats δηλαδή «Ηρωικά Ποντίκια». Από τα διάφορα είδη αρουραίων ο Βίτχενς επέλεξε να εκπαιδεύει τους αφρικανικούς αρουραίους του είδους Cricetomyinae, ένα από τα μεγαλύτερα είδη αρουραίων που ζει κυρίως στις υποσαχάριες περιοχές.

Όπως υποστηρίζει ο μοναχός, ένας αρουραίος που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορεί να εξερευνά για νάρκες και να "καθαρίζει" 100 τετραγωνικά μέτρα γης μέσα σε διάστημα 20 λεπτών. Ένας αρουραίος - ανιχνευτής εκτελεί ταχύτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μια ναρκαλιευτική αποστολή. Μέχρι στιγμής οι αρουραίοι του Βίτχενς έχουν καθαρίσει 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης σε 11 χώρες της Αφρικής.

Επίσης λειτουργώντας ως διαγνωστικά «εργαλεία» για τη φυματίωση οι αρουραίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τη νόσο σε 1900 περιπτώσεις, στις οποίες οι συμβατικές εξετάσεις είχαν αποτύχει να δείξουν την ύπαρξή της.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.