Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η διακήρυξη αρχών του Εθελοντικού Δικτύου Κέρκυρας‎

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σήμερα, στις 18 Μάιου 2011 στην Κέρκυρα οι κάτωθι φορείς με εθελοντική ή δυνητικά εθελοντική δραστηριότητα και, βάσει της έως σήμερα εμπειρίας και της κοινής διαπίστωσης για την αναγκαιότητα σύσφιξης των μεταξύ τους σχέσεων και δεσμών αλληλεγγύης επί τω σκοπώ της αποτελεσματικότερης δράσης τους, συμφωνούν ομόφωνα στην ίδρυση του Εθελοντικού Δικτύου Κέρκυρας. 

Το εθελοντικό δίκτυο αποτελεί μία πρωτοβουλία και όραμα για την προώθηση της ιδέας του Εθελοντισμού στην Κέρκυρα την προαγωγή της συνεργασίας και της διασύνδεσης για το συντονισμό φορέων της Κέρκυρας σε κοινά αποδεκτές εθελοντικές δράσεις. Το Εθελοντικού Δίκτυο Κέρκυρας ασχολείται με όλο το φάσμα του εθελοντισμού που ενδεικτικά αφορά θέματα σχετικά με: 1) τα ανθρώπινα δικαιώματα, 2) τα δικαιώματα παιδιών, 3) τα δικαιώματα γυναικών, 4) τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία, 5) την προστασία της τρίτης ηλικίας, 6) την κοινωνική αλληλεγγύη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, 7) την νεολαία, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση, 8) τις επιστήμες, 9) τον κερκυραϊκό πολιτισμό και τέχνη, 10) την προστασία του περιβάλλοντος, 12) την υγεία και πρόνοια, την αιμοδοσία κα τη δωρεά οργάνων σώματος, την πρόληψη τοξικοεξαρτήσεων, 12) τις φυσικές καταστροφές, 13) την προστασία των ζώων, 14) τον αθλητισμού και 15) την ποιότητας ζωής.

Επίσης, οι κάτωθι φορείς συμφωνούν ομοφώνα στις ακόλουθες βασικές αρχές ίδρυσης και λειτουργίας του Δικτύου:
1. Τα μέλη του Δικτύου είναι κερκυραϊκοί φορείς και τοπικά παραρτήματα φορέων πανελλαδικής εμβέλειας πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με εθελοντική δραστηριότητα.
2. Το Δίκτυο αποτελεί άτυπο σχήμα χωρίς μορφή νομικού προσώπου στο οποίο οι συνιστάμενοι φορείς διατηρούν την αυτονομία τους και την διοικητική τους δομή.
3. Κύριο όργανο του Εθελοντικού Δικτύου είναι η Συνέλευση Προέδρων (ή εκπροσώπων) των μελών-φορέων.
4. Το Εθελοντικό Δίκτυο λειτουργεί, με ευθύνη μιας πενταμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπροσωπείται στα ΜΜΕ από έναν Εκπρόσωπό Τύπου κοινής αποδοχής.
5. Για την υλοποίηση των σκοπών του Εθελοντικού Δικτύου Κέρκυρας ορίζονται «Τομείς Εθελοντισμού» με στόχο τον συντονισμό των εθελοντικών φορέων σε κοινές δράσεις. Ως Τομείς Εθελοντισμού του Δικτύου ορίζονται οι ακόλουθοι: α) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) Πολιτισμού και Επιστημών, γ) Ποιότητας ζωής και Περιβάλλοντος.
6. Η προβολή του Δικτύου, η προώθηση των στόχων του, η διασύνδεση και επικοινωνία καθώς και η ενημέρωση γίνεται κατά βάση με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.
7. Οι συνιστάμενοι φορείς δεν καταβάλλουν καμιά οικονομική συνδρομή και όλες οι ανάγκες και δράσεις θα καλύπτονται με εθελοντική εργασία και προσφορά υπηρεσιών και ειδών χωρίς καμία οικονομική δοσοληψία.
8. Η λειτουργική δομή του Δικτύου προβλέπεται από ένα κοινά αποδεκτό Σύμφωνο Καλής Συνεργασίας το οποίο συναποφασίστηκε από τους φορείς που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη αρχών για την συγκρότησή του.
9. Στο Δίκτυο αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι φορείς πέραν των ιδρυτικών με την προϋπόθεση να πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής που περιγράφονται στο Σύμφωνο Καλής Συνεργασίας.

Οι ιδρυτικοί φορείς-μέλη
(σε αλφαβητική σειρά)

1. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
5. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
6. ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
7. ΙΑΤΡΟΧΕΙΡΟΥΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
8. CULTUREPOLIS (ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ-ΙΟΝΙΟΥ)
9. ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ
10. ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
11. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ AΜΕA ΚΕΡΚΥΡΑΣ
12. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ Α.Μ.Ε.Α. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»
15. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΙΟΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΤΖ «ΣΤΗΡΙΞΗ»
16. ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ (ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΟΥΒΙΩΝ & ΚΟΝΤΟΚΑΛΙΟΥ)
17. ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
18. ΧΕΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.