Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ο όρος «ανάπηροι-μαϊμούδες» είναι χυδαίος και ρατσιστικός υποστηρίζουν οι οργανώσεις ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Κυνηγούν φτωχοδιαβόλους ενώ δεν υλοποιούν τα ... αυτονόητα.


Απαιτούν να εξαφανιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο


“Στον εισαγγελέα μαϊμού δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας” ήταν ο τίτλος που επέλεξε η νομαρχία Πειραιά, για να ανακοινώσει με δελτίο τύπου της τον...εντοπισμό μερικών δεκάδων “περιπτώσεων” που λάμβαναν το επίδομα έχοντας προσκομίσει ψευδή πιστοποιητικά. Σε πρώτη ανάγνωση, η ανακοίνωση μοιάζει να υποδηλώνει την αποτελεσματικότητα των νομαρχιακών ελεγκτικών υπηρεσιών έναντι φαινομένων διαφθοράς, κατά συνέπεια μόνο ως 100% δικαιωματική μπορεί να εκληφθεί. Επί της ουσίας, όμως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Η στοχοποίηση “περιπτώσεων” φτωχοδιαβόλων που λαμβάνουν καταχρηστικά τα μικρο-επιδόματα αναπηρίας ιδιαίτερα με τον τρόπο που γίνεται, προσβάλλει βάναυσα τους εκατοντάδες χιλιάδες “αληθινούς” ανθρώπους με αναπηρία σε τούτη δω την χώρα ...



Η προσβολή διαχέεται σε διάφορα επίπεδα. Καταρχάς το ηθικό. H συνεχής/αδιάκοπη τα τελευταία χρόνια, χρήση και διάχυση μέσω των ΜΜΕ του ρατσιστικού όρου “ανάπηρος-μαϊμού”, μόνο ανώδυνη δεν είναι για τους ΑμεΑ και τον αγώνα τους για ίσους όρους σε μιά πιό χειραφετημένη κοινωνία . Πρακτικά, αναπαράγει τα βαθιά ρατσιστικά στερεότυπα εποχών – υποτίθεται – ξεπερασμένων, επικοινωνώντας την περί αναπηρίας οπτική που ο Καρκαβίτσας απέδιδε με τρόπο μοναδικό στον “Ζητιάνο” του. Σε απλά ελληνικά : Κάθε μικρο-απατεώνας μπορεί να λαθροβιώσει παριστάνοντας τον ανάπηρο. Κάθε άνθρωπος με αναπηρία, από την άλλη, είναι πιθανός απατεώνας. “Η χρήση του όρου προσβάλλει βάναυσα τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους” αντιγράφουμε το “δια ταύτα” της προσβολής από ανακοίνωση επί του θέματος της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ.
Η αφετηρία της ηθικής σε βάρος των ΑμεΑ και των οικογενειών τους προσβολής, δεν είναι και δεν μπορεί να αναζητηθεί στην... κοινωνική επί θεμάτων αναπηρίας κουλτούρα, που όπως έχει αποδειχτεί είναι δεκτική και εξελίξιμη στις σύγχρονες/απελευθερωτικές προσεγγίσεις της αναπηρίας. Η αφετηρία της προσβολής είναι πολιτική. Ο ρατσιστικός όρος “ανάπηροι-μαϊμούδες” εκπορεύεται και διακινείται από τις πολιτικές ελίτ των καιρών, είναι όρος κατ’ εξοχήν του πολιτικού (από κει εκπορεύεται) και όχι του κοινωνικού (που τον αναπαράγει) λεξιλογίου. Επιβάλλεται στην κοινωνική ατζέντα για να υπηρετήσει σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες.
Τον διοχέτευε η προηγούμενη κυβέρνηση (πάμπολλες σχετικές ανακοινώσεις για ... εντοπισμό αναπήρων μαϊμούδων και τότε) όταν αμφισβητείτο η εντιμότητα στελεχών της και έπρεπε να πείσει ότι παραμένει αμετακίνητη στον αγώνα της κατά της διαφθοράς. Τον διοχετεύει στις μέρες μας που προσπαθεί να επιβληθεί το δόγμα περί αναγκαιότητας δημοσιονομικής εξυγίανσης η “πράσινη” νομαρχία Πειραιά . Και θα συνεχίσει να διοχετεύεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση (πάμε και στοίχημα) άν δεν ορθωθεί τοίχος άμυνας εδώ και τώρα . Το επιχειρεί η συνομοσπονδία αναπήρων αφουγκραζόμενη το μέλλει γεννέσθαι: “ Ο ρατσιστικός όρος πρέπει εδώ και τώρα να εξαφανιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο” τονίζεται ρητά και απερίφραστα στην ανακοίνωσή της.
Ιδιαίτερα υποψιασμένη για το timing της ανακίνησης θέματος για “αναπήρους – μαϊμούδες” εμφανίζεται σε ανακοίνωσή της και η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων. “Αναρωτιέμαι αν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα περικοπών των ήδη πενιχρών επιδομάτων και συντάξεων των ΑμεΑ” μας γράφει με νόημα ο πρόεδρος της Ε.Ο.Κ.Α. Νίκος Σκόνης, αντιδιαστέλλοντας την πρόσφατη σπουδή για κυνήγι φτωχοδιαβόλων με την πλήρη αδιαφορία να διερευνηθεί η σκανδαλώδης – ύψους πολλών εκατομμυρίων- διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την περιβόητη Κάρτα Αναπηρίας/Λειτουργικότητας. “ Αν τα χρήματα δεν είχαν κάνει φτερά και η Κάρτα είχε προχωρήσει” συνεχίζει σε ύφος ακόμα πιο υποψιασμένο ο πρόεδρος των κινητικά αναπήρων, “δεν θα μπορούσαν καν να υπάρχουν οι λεγόμενοι ανάπηροι-μαϊμούδες, ούτε η σχετική σπέκουλα προς εξυπηρέτηση των εκάστοτε κυβερνητικών σχεδιασμών”.
Η τελευταία φράση – δήλωση του συνομιλητή μας, προσφέρει την καταλληλότερη “γέφυρα” για το πέρασμα στην απτή, στην πρακτική πλευρά της βάναυσης εναντίον των ΑμεΑ προσβολής. Εντελώς περιεκτικά έχει να κάνει με το ότι:
Η εξαγγελθείσα εδώ και μια πενταετία Κάρτα Αναπηρίας/Λειτουργικότητας κατέληξε “μεγάλο φαγοπότι” ενημερωτικών σεμιναρίων και δεξιώσεων. Εξακολουθεί να μην υπάρχει – και πλέον ούτε καν να συζητιέται αρμοδίως- στην χώρα μας Εθνικό Μητρώο ΑμεΑ. Να μην υπάρχει ενιαίο και αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, μεταφραζόμενο σε ενιαίο τρόπο πιστοποίησης της αναπηρίας. Να μην υπάρχει συνακόλουθα, η δομημένη προϋπόθεση απόδοσης ενός και μοναδικού αδιαμφισβήτητου ποσοστού αναπηρίας. Το οποίο θα δίδεται από μία επιτροπή και για κάθε δικαιωματική χρήση. Ξεκινώντας από την παροχή του προνοιακού επιδόματος, συνεχίζοντας με τις φοροαπαλλαγές , την εισοδηματική στήριξη, την παροχή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έως και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τίποτα από τα παραπάνω αυτονόητα (και διαρκώς εξαγγελόμενα επί χρόνια) δεν υπάρχει. Ακριβώς αυτό το “τίποτα”, λοιπόν, το οποίο αν υπήρχε δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα για περιπτώσεις λαθρο-αναπήρων και την συνακόλουθη από πλευράς πολιτικών σπέκουλα, είναι η απτή,πρακτική πλευρά της βάναυσης εναντίον των ΑμεΑ προσβολής.
 Η σειρά των παραπάνω “δεν υπάρχει” απαριθμείται από την ΕΣΑμεΑ ως σειρά αιτημάτων άμεσης προτεραιότητας, προς τις ηγεσίες των υπουργείων υγείας (κατά μείζονα λόγο) και εργασίας. Μοιάζει πλέον, το όριο ανοχής των ελλήνων αναπήρων απέναντι στην χρόνια σπέκουλα και την βαθύτατη περί αναπήρων - μαϊμούδων ηθική, πολιτική και έμπρακτη προσβολή, να έχει παραβιαστεί. “Θωρακίστε και προστατεύστε την αναπηρία τώρα” εγκαλεί τους κυβερνώντες με οργή η συνομοσπονδία, μοιάζει δε τώρα να το εννοεί περισσότερο από ποτέ.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.