Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Εγκεφαλικός… ανιχνευτής ψεύδους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες, ανακάλυψαν ανιχνευτή ψεύδους στον ανθρώπινο εγκέφαλο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να καταλαβαίνει πότε κάποιος του λέει ψέματα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως δημοσιεύει η Daily Mail, περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιτρέπει να προβλέπουμε πότε κάποιος μας λέει ψέματα.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν έπειτα από μια μακρά σειρά πειραμάτων κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες «σκανάρισαν» τον εγκέφαλο διάφορων εθελοντών.

Οι επιστήμονες, αφού τοποθέτησαν δύο κουτιά μπροστά στους εθελοντές, τους ζήτησαν στη συνέχεια να επιλέξουν ένα από τα δύο για να κερδίσουν πόντους. Ένας δεύτερος παίκτης έδινε κάθε φορά συμβουλές στους συμμετέχοντες, παρακινώντας τους να επιλέξουν ένα από τα δύο κουτιά, λέγοντας όμως πολλές φορές ψέματα.

Όταν οι εθελοντές υποπτεύονταν ότι είχαν πέσει θύματα ψεύδους, τα επίπεδα ενέργειας στη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, σημείωναν σημαντική άνοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν οι εθελοντές πίστευαν ότι ο δεύτερος παίκτης υπήρξε ειλικρινής, η εγκεφαλική δραστηριότητα παρέμενε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Με βάση την έρευνα αυτή οι επιστήμονες μπορούν να χαρακτηρίσουν και περιστατικά παράνοιας αλλά και σχιζοφρένειας. Ερευνητής του πανεπιστημίου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια παρουσιάζουν εσφαλμένες τέτοιες προβλέψεις κάτι το οποίο τους οδηγεί σε καχυποψία αλλά και παράνοια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.