Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

«Έξυπνα σπίτια» έκτακτης ανάγκης για ανήμπορους ασθενείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πρωτοποριακή υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων εισέρχεται στην τελική ευθεία, με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των υπηρεσιών τηλεφροντίδας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Συγκεκριμένα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ISISEMD ((Intelligent System for independent living and self -care of seniors with cognitive problems οr mild dementia), έχουν ήδη αρχίσει να εξοπλίζονται δωρεάν, κατοικίες ασθενών με ήπια άνοια, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Τα σπίτια τους,  θα μετατρέπονται σε «έξυπνες οικίες», με αισθητήρες οι οποίοι θα ειδοποιούν το κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων ή και τους συγγενείς του ασθενή για κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο λόγω προβλημάτων μνήμης του ασθενή, (π.χ. ξεχασμένο διακόπτη ηλεκτρικής κουζίνας, ανοιχτή πόρτα, απώλεια προσανατολισμού σε εξωτερικό χώρο, αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας κτλ).
Το κέντρο τηλεπρόνοιας είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Οι ασθενείς επιλέγονται με κλινικά κριτήρια που έχουν τεθεί από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων.
Στο Πρόγραμμα ISISEMD, συμμετέχουν συνολικά 12 εταίροι από όλη την Ευρώπη, όπως ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας κι εταιρίες νέων τεχνολογιών.
Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με την εταιρεία Converge ICT Solutions & Services Α.Ε., μέλος του ομίλου PRC Group , καθώς και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων, Δ.Ε.Κ.Α.(Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης) Τρικάλων, Κ.Α.Π.Η. και την Αναπτυξιακή Ο.Τ.Α. e-trikala ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.