Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Πρόστιμα ή και λουκέτο στις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Αυστηρά χρηματικά πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων και την ενεργοποίηση του μέτρου του κλεισίματος των επιχειρήσεων έως και έναν μήνα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει το όργιο φοροδιαφυγής που αποκαλύπτουν τα εκτεταμένα κρούσματα στην αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που γίνεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

Αναφερόμενος στο ΦΠΑ στα νησιά εξήγησε ότι το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα από την κατηγορία αυτή είναι χαμηλότερα από τους στόχους, οι οποίοι υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση και αφού προηγηθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο φέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο.

Για τον ίδιο λόγο το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και το 2014 28%. Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΦΠΑ της Μυκόνου είπε ότι το πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 6,6 εκατ. ευρώ γεγονός που, όπως διευκρίνισε, οφείλεται στον παραπάνω λόγο αλλά και στο ότι αφορά περιορισμένες επιχειρήσεις που κάνουν δήλωση ΦΠΑ στο νησί και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι πράγματι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά την καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων που θα γίνεται πλέον τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο εξήγησε ότι η πολιτική κατασχέσεων δεν αφορά την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων αλλά όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.