Με μοναδικό στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών δικαιούχων αλλά και των εταιρειών που κρύβονται πίσω από τα Panama Papers, οι οικονομικοί εισαγγελείς Π. Αθανασίου και Γ. Μπρης δεν σταματούν να στέλνουν αιτήματα δικαστικών συνδρομών από τον Παναμά μέχρι την Κύπρο και την Ελβετία, προκειμένου να φθάσουν στο ξεσκέπασμα εκείνων που ξέφυγαν από την τσιμπίδα της Εφορίας. Και αυτοί, όπως φαίνεται, δεν είναι λίγοι.
Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, και μάλιστα υπεράνω πάσης υποψίας, είναι οι Έλληνες που φιγουράρουν στις λίστες των Panama Papers ως δικαιούχοι μετοχών, εκατοντάδων, ακόμη και πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται ονόματα που απασχολούν επί μακρόν τις δικαστικές έρευνες αλλά και την ποινική Δικαιοσύνη, αφού υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες σε βάρος τους. Την ίδια ώρα, τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από το ΣΔΟΕ μέσω της λίστας Λαγκαρντ φθάνουν τα 88 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από το σύνολο των λιστών φοροδιαφυγής τα έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Επώνυμοι και …άσημοι. Εντύπωση προκαλούν στις εισαγγελικές αλλά και στις φορολογικές Αρχές οι ιδιότητες εκείνων που αναζήτησαν ανωνυμία μέσω των Panama Papers για να αγοράσουν μετοχές, πιθανώς για να επενδύσουν ή να κρύψουν αδήλωτους πόρους σε offshore που είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν. Καθηγητές Πανεπιστημίου, στελέχη κρατικών νοσοκομείων και άλλων δημόσιων φορέων, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, ακόμη και καταστημάτων με ξηρούς καρπούς αλλά και γηπέδου γκολφ, είναι μεταξύ των προσώπων που καταγράφονται στις λίστες των Panama Papers. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα πρόσωπα αυτά εμφανίζονται και σε άλλες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς) και έχουν ως τόπο κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας όχι μόνο την Αθήνα αλλά και την περιφέρεια. Ιδιώτες από την Καλαμάτα, τη Μυτιλήνη, το Διακοφτό και άλλες περιοχές της Ελλάδας ζήτησαν «καταφύγιο» ανωνυμίας σε εταιρείες του Παναμά και τώρα έρχεται η ώρα του πόθεν έσχες. Φυσικά στις ίδιες λίστες περιέχονται και τρανταχτά ονόματα από τον χώρο των γιατρών, των δικηγόρων, των επιχειρηματιών, αλλά και υπευθύνων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών.
Ας δούμε όμως κάποιες από τις άγνωστες μέχρι σήμερα ιδιότητες που καταγράφονται στα Panama Papers:
Σύζυγος καθηγητής σε ΤΕΙ, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, η οποία πιθανολογείται ότι λειτουργεί ως «βιτρίνα» του συζύγου και των συναλλαγών του. Από τον Ιούλιο του 2009 φέρεται να συμμετέχει σε offshore στα Virgin Islands μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο. Στην ίδια εταιρεία συμμετέχουν και Ρώσοι ιδιώτες.
Διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο, η οποία συμμετείχε και πάλι σε offshore στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από το 2008. Στην ίδια offshore συμμετέχουν Ισπανοί αλλά και μία αλλοδαπή που διαμένει στην Πεντέλη.
Καθηγητής Οικονομικών σε Πανεπιστήμιο, που είναι συγχρόνως και επενδυτικούς συμβούλους, φέρεται να συμμετέχει σε πλέγμα offshore κυρίως στα Virgin Islands. Και σε αυτή την περίπτωση η χείρα βοηθείας που του παρείχαν δικηγορικά γραφεία της Κύπρου ήταν πολύτιμη.
Πρώην πρόεδρος νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα ήταν… μέλος σε offshore από το 2005 μαζί με τη σύζυγό του. Και σε αυτή την περίπτωση προτιμήθηκαν τα Virgin Islands.
Συνιδιοκτήτης ομίλου επιχειρήσεων ενδυμάτων, το όνομα του οποίου υπήρχε και στη λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος φέρεται να είχε προχωρήσει σε κινήσεις 12 εκατ. ευρώ.
Στις ίδιες λίστες εμφανίζονται:
Φοροτεχνικό γραφείο με σύνδεση με εξωχώριες στα νησιά Σαμόα και Σεϋχέλλες.
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην Αθήνα, αλλά και ένας ιδιοκτήτης εταιρείας Σεκιούριτι.
Στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Τρία πρόσωπα που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του εμπόρου οπλικών συστημάτων Βλάσση Καμπούρογλου.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.