Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Αποφυλακίστηκε γυναίκα που είχε σκοτώσει τον βίαιo σύζυγό της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υπόθεσή της είχε γίνει εμβληματική του φεμινιστικού αγώνα στην Τουρκία.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση μιας νεαρής γυναίκας που είχε σκοτώσει τον σύζυγό της αφού είχε υποστεί για χρόνια συζυγική βία και έγινε σύμβολο της μάχης κατά των καταχρήσεων των οποίων πέφτουν θύματα οι γυναίκες στην Τουρκία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet.

Η 24χρονη Τζιλέμ Καραμπουλούτ είχε κριθεί ένοχη στις αρχές Ιουνίου για τον φόνο με πυροβόλο όπλο πέρυσι στα Άδανα του συζύγου της, του 33χρονου Χασάν Καραμπουλούτ, και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Φεμινίστριες είχαν ζητήσει την απελευθέρωσή της, εξηγώντας πως η κ. Καραμπουλούτ είχε υποστεί συστηματική κακοποίηση από τον άνδρα της, ο οποίος την υποχρέωνε να εκδίδεται, μια μεταχείριση που δεν είναι σπάνια για τις γυναίκες στην Τουρκία.

Εφετείο αποφάσισε σήμερα να την απελευθερώσει μετά την καταβολή εγγύησης 50.000 τουρκικών λιρών (15.200 ευρώ) και να την θέσει υπό δικαστικό έλεγχο.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα αγωνιστούμε για όλες τις γυναίκες μας», δήλωσε η κ. Καραμπουλούτ, η οποία έχει ένα κοριτσάκι δυόμιση ετών, μετά την έξοδό της από τη φυλακή, όπου πέρασε σχεδόν έναν χρόνο.

Η υπόθεση αυτή είχε τύχει σημαντικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κυρίως εξαιτίας της στάσης της κατηγορουμένης, η οποία είχε φορέσει ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά: «Αγαπητό παρελθόν, ευχαριστώ για όλα τα μαθήματα. Αγαπητό μέλλον, είμαι έτοιμη».

Η υπόθεση έγινε επίσης εμβληματική σε μια στιγμή που όλο και περισσότερες επικρίσεις διατυπώνονται στην Τουρκία κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, εκατοντάδες από τις οποίες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα χτυπήματα των συζύγων τους.

Σύμφωνα με την οργάνωση Πλατφόρμα για το τέλος της βίας εναντίον των γυναικών, 291 γυναίκες σκοτώθηκαν πέρυσι στην Τουρκία και 113 μέχρι τώρα φέτος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.