Οι εννέα αλλαγές-σοκ στα εργασιακά
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα για τις εργασιακές σχέσεις. Σήμερα η ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει τη σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση των εργασιακών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των ενώσεων των εργοδοτών. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η καταγραφή των θέσεων εργοδοτών και εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, αλλά και τυχόν παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν.
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της αρμόδια επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο έως τον Αύγουστο και οι αλλαγές να νομοθετηθούν έως το Σεπτέμβριο με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την δεύτερη αξιολόγηση και την καταβολή της επόμενης δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημαντικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές συμβάσεις και ποια είναι τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει την επαναφορά του καθεστώτος των κλαδικών συμβάσεων, έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων που επικρατούν στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Αρνητικά για την έκβαση των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να προσμετρήσει η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ που επισημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το υπουργικό βέτο στην περίπτωση των αιτήσεων για ομαδικές απολύσεις.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου θα επιμείνει να μην αλλάξουν τα ποσοστό των ομαδικών απολύσεων που ισχύουν, αλλά και να μην εφαρμοστεί στη χώρα το lock out (ανταπεργία).
Τα ζητήματα που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στα ύψη είναι:
1. Ομαδικές απολύσεις: Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση τους. Σήμερα ομαδικές απολύσεις γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους. Επιτρέπονται έως 6 απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους. Ποσοστό 5% ή έως 30 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Μάλιστα οι εργοδότες θα ζητήσουν μείωση του ύψους των αποζημιώσεων αλλά και του χρόνου προειδοποίησης, που ανέρχεται σε 4 χρόνια, για εργαζόμενους με περισσότερα από 10 χρόνια απασχόλησης.
2.Ανταπεργία: Το κουαρτέτο ζητά να δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει εργαζόμενους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας (lock out), όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι εργοδότες μέχρι σήμερα είχαν ταχθεί κατά της εφαρμογής του lock out.
3.Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και κανένα επίδομα: Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ (μικτές αποδοχές) από 751 ευρώ και οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες». Συνεχίζουν όμως να χορηγούνται, σε όσους τις δικαιούνται, κάτι που δανειστές ζητούν να αλλάξει.
4.13ος και 14ος μισθός: Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα κατάργησης τους για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ενδέχεται να συζητηθεί ο επιμερισμός τους στους υπόλοιπους 12 μήνες.
5.Αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης και προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας: Θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ισχύει (24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και 4 ημέρες στον ευρύτερο δημόσιο), αλλά και για το αν αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.
6.Αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου: Στο μικροσκόπιο θα μπουν η χρηματοδότηση και ο τρόπος εκλογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ημέρες άδειας των συνδικαλιστών αλλά και η αδικαιολόγητη απουσία τους από την εργασία και η άρση της απαγόρευσης απόλυσης τους.
7.Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επαναφορά των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ισχύει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας των περιορισμό των ατομικών συμβάσεων μέσω της δημιουργίας Ενώσεων Προσώπων. Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις 16.
8.Ευέλικτες μορφές απασχόλησης: Στον αντίποδα οι δανειστές ζητούν την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων. Συγκεκριμένα στο παρελθόν έχουν προτείνει την υιοθέτηση της “μικροεργασίας” στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
9.Μείωση του κόστους εργασίας: Οι δανειστές ζητούν την μείωση του κόστους των υπερωριών, της απασχόλησης το σαββατοκύριακο, αλλά και ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου), με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.
------------
«Μάχη» για 13ο και 14ο μισθό και ομαδικές απολύσεις
Σειρά συναντήσεων θα έχει η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και με τους εργοδοτικούς φορείς.
Στις συναντήσεις της Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί από κοινού από την τρόικα και το υπουργείο Εργασίας, θα συζητηθούν ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Η ελληνική πλευρά, επίσης, απορρίπτει ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, θέμα για το οποίο φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.
Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
------------
"Βόμβα" για τους μισθούς: Κόβονται όλα τα επιδόματα
Bόμβα μεγατόνων για τον κατώτατο μισθό που τινάζει στον αέρα και όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όπως γάμου, τριετιών, ανθυγιεινό, τέκνων και σπουδών κρύβει το συμπληρωματικό Μνημόνιο που έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση.
Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση, που ξεκινά το φθινόπωρο, κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017, σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!
Αυτό που τονίζουν είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-εργοδοτών), αλλά και τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας και κριτήρια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Το πόρισμα της επιτροπής θα το επικυρώνει ο υπουργός Εργασίας και θα αποφασίζει και το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού.
Η πραγματική βόμβα όμως κρύβεται στη διάταξη ια' παρ 6 (σελ 1430) του ν. 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του ν. 4172/13.
Σε αυτή λοιπόν τη διάταξη ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως "μοναδική αξία" χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι τα 586 ευρώ θα είναι ένας "ξερός μισθός" και σε αυτόν δεν θα προβλέπονται από το 2017 ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία, ακόμη και αν η προϋπηρεσία (τριετές) έχει παγώσει στα χρόνια που είχαν οι εργαζόμενοι ως τον Νοέμβριο του 2012.
Η αναφορά λοιπόν στα 586 ευρώ ως μοναδιαίο μέγεθος ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για το συνεχές πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, αλλά και για την πλήρη κατάργηση των τριετιών όπως και άλλων επιδομάτων από το 2017, που θα επανακαθοριστεί ο κατώτατος μισθός (άρθρο 103 ν. 4172/13).
Το μείζον θέμα είναι αν η κατάργηση αυτή θα αφορά όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά ή και όσους είναι ήδη εργαζόμενοι στην περίπτωση που συνάψουν νέα σύμβαση στον ίδιο εργοδότη ή προσληφθούν σε άλλη επιχείρηση υπό το νέο καθεστώς που θα διέπει τον κατώτατο μισθό.
Το ενδεχόμενο να υπάρχουν μειώσεις ως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας μαζί με τον κατώτατο μισθό είναι ορατό, καθώς από το 2017 ο κατώτατος μισθός αποσυνδέεται πλήρως από κάθε επίδομα! Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο ως αναπόσπαστο μέρος των συμβάσεών τους μόνον τα 586 ευρώ, είτε έχουν 1 έτος προϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30. Σήμερα όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).
Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.