Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Υπερχοληστερολαιμία: Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ελληνικό πληθυσμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άλυτο πρόβλημα παραμένει η υπερχοληστερολαιμία στον ελληνικό πληθυσμό, όπως επίσης και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, με αφορμή το 31ο συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας.

Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης-Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» (που υλοποιείται για 10 συνεχή έτη από το ΕΛΙΚΑΡ και έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα για πάνω από 60.000 άτομα), για το 2015 σε δείγμα 1.842 ατόμων προκύπτει ότι:

- 17,4 % των ερωτηθέντων διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους

- 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής μεγάλο ή δυσβάσταχτο

- 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει το στόχο της θεραπευτικής αγωγής

- 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί γι' αυτούς τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση

- 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνει καμιά οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν

«Γίνεται αντιληπτό ότι, η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα στον ελληνικό πληθυσμό και το πρόβλημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας. Είναι ίσως ο πιο σημαντικός και υποτιμημένος λόγος για τον οποίο η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας» υπογράμμισε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Ανδρικόπουλος.

Με τη σειρά του ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, Δημήτριος Ρίχτερ εξήγησε ότι οι PCSK9 αναστολείς, κυκλοφορώντας ήδη στην Ευρώπη και σύντομα και στην Ελλάδα, υπόσχονται με μία ένεση υποδόρια το μήνα να πετυχαίνουν μείωση της LDL κατά 50%, επιπρόσθετα της μείωσης που επιφέρουν στατίνη και εζετιμίμπη.

«Θα αποτελέσει τη μοναδική εναλλακτική για ασθενείς που υποβάλλονται σε LDL-αφαίρεση, καθώς και γι' αυτούς που αδυνατούν να ρυθμίσουν την LDL τους με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή» σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ.

Επίσης, αυξανόμενη στο ελληνικό πληθυσμό είναι και η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού και κυριότερης αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα δεδομένα του ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητά της έχει ξεπεράσει το 11%.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαΐου στην Αθήνα, αναμένεται να παρουσιαστούν νέα από την ανάπτυξη ειδικών άμεσα αποτελεσματικών αντιδότων για τα νεότερα αντιπηκτικά, το πρώτο εκ των οποίων είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας. Ακόμα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation). Συγκεκριμένα, η χρήση νέων έξυπνων καθετήρων που «αισθάνονται» τη δύναμη με την οποία αγγίζουμε το εσωτερικό της καρδιάς, αλλά και η χρήση νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την ταχύτατη και λεπτομερή δημιουργία του μοντέλου της καρδιάς των ασθενών, γεγονός που αυξάνει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης κατάλυσης.

Ο Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών, σχολιάζοντας τη μελέτη HOPE-3, η οποία ανακοινώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας εξήγησε ότι «η μελέτη σχεδιάστηκε με σκοπό να δείξει αν σε ασθενείς χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, αλλά ενδιάμεσου κινδύνου για μελλοντική ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβαμάτων, μπορεί η χορήγηση υπολιπιδαιμικής θεραπείας ή συνδυασμού αντιυπερτασικής και υπολιπιδαιμικής θεραπείας, να μειώσει τα καρδιαγγειακά συμβάματα».

Η μελέτη συμπεριέλαβε 12.705 ασθενείς από 21 χώρες με έναν τουλάχιστον καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία, θετικό οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου). Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, η αντιυπερτασική θεραπεία ήταν αποτελεσματική για τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μόνο στους ασθενείς με σχετικά υψηλές αρχικές τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης >143.5mmHg.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσίασε το δεύτερο σκέλος της μελέτης, όπου φάνηκε ό,τι ο συνδυασμός αντιυπερτασικής θεραπείας και υπολιπιδαιμικής αγωγής, ανεξάρτητα από τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, επιτυγχάνει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση είτε με τη μεμονωμένη αντιυπερτασική θεραπεία, είτε με τη μεμονωμένη υπολιπιδαιμική θεραπεία.

«Τα δεδομένα αυτά εφιστούν την προσοχή στην αντιμετώπιση των ασθενών με υπέρταση, αφού δείχνουν ότι σε αυτούς τους ασθενείς δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά να στοχεύουμε και στην τροποποίηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, αφού φαίνεται πως οι ασθενείς αυτοί έχουν εκτεταμένη αθηροσκλήρωση, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ευνοϊκά στοιχεία για την πιθανή χρήση ενός πολυφαρμάκου στο μέλλον, που θα συνδυάζει αντιυπερτασική και υπολιπιδαιμική δράση και θα μπορεί να δοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού με ενδιάμεσο καρδιαγγειακό κίνδυνο» κατέληξε ο κ. Τούσουλης.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου με τα νεότερα stent, των βαλβιδοπαθειών, της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και της κολπικής μαρμαρυγής.

«Στον τομέα της διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, τα πρόσφατα αποτελέσματα της μελέτης PARTNER 2 ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την χρησιμοποίηση της μεθόδου σε ασθενείς με ενδιάμεσο χειρουργικό κίνδυνο και όχι μόνο σε ασθενείς που ήταν αδύνατο να υποβληθούν σε χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής τους βαλβίδας. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το πεδίο για την ευρύτερη εφαρμογή της μεθόδου, η οποία δεν απαιτεί χειρουργείο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται χωρίς γενική αναισθησία» σημείωσε ο κ. Τούτουζας.

Τέλος, στο 31ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας θα γίνει και εκτενής αναφορά στις νεότερες αναίμακτες μεθόδους εκτίμησης της τοπικής φλεγμονής στις αρτηρίες και κυρίως στις καρωτίδες με την μέθοδο της ακτινομετρίας μικροκυμάτων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.