Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δωρεάν μετακινήσεις μαθητών με τον ΟΑΣΘ από Σεπτέμβρη

Ποια σχολεία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Πιλοτική μεταφορά μαθητών προς και από τα σχολεία τους, με τη χρήση κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, περίπου 600 μαθητές από πέντε γυμνάσια και λύκεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης και δέκα της δυτικής, θα λάβουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ και θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όχι μόνο για τις μετακινήσεις τους στο σχολείο αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά τους. Η λίστα των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου προέκυψε, αφού πρώτα διαπιστώθηκε η εγγύτητά τους σε κάποια στάση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Τα σχολεία που θα «συμμετέχουν» στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είναι στην ανατολική Θεσσαλονίκη το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο τέρμα της Πυλαίας, το 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, το ΕΠΑΛ Επανομής και το Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στη δυτική Θεσσαλονίκη το 1ο ΕΠΑΛ Χαλάστρας, το ΓΕΛ Χαλάστρας, το 1ο ΓΕΛ Κουφαλίων, το 2ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας, το 2ο ΓΕΛ Χαλκηδόνας, το 1ο ΕΠΑΚ Ελευθερίου Κορδελιού, το Γυμνάσιο Καλλιθέας, το ΓΕΛ Καλλιθέας, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης.

«Για πρώτη φορά συμμετέχει και ο ΟΑΣΘ στη μεταφορά των μαθητών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο τη σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κόστους για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, διευκρινίζει ότι το 50% θα καλύπτεται από τον κωδικό της μεταφοράς μαθητών και το άλλο 50% από το υπουργείο Παιδείας, καθώς, όπως λέει, δικαιούνται όλοι οι μαθητές να κάνουν χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας. Σημειώνει, παράλληλα, ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αφορά μόνο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι απαραίτητη η συνοδεία των μαθητών και μαθητριών.

Ο κ. Παπάς αναφέρει, ακόμη, ότι η επιλογή των σχολείων έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΣΑΣΘ και εξαίρει τη συνεργασία με περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είχε προτείνει από την περασμένη χρονιά να μπορούν οι μαθητές να μετακινούνται στα σχολεία τους με τη χρήση ειδικών μαθητικών δελτίων που εκδίδονται από τον ΟΑΣΘ. «Πριν από 15 μέρες ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών από Περιφερειακούς Συμβούλους, μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ώστε να συζητηθεί το θέμα στη Μητροπολιτική Επιτροπή» λέει και γνωστοποιεί ότι ανταποκρίθηκαν θετικά ο Βασίλης Γάκης και ο Παντελής Καζαντζίδης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη».

«Ενδιαμέσως, η Περιφέρεια σε συνεννόηση και με τον ΟΑΣΘ, πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή της χρήσης καρτών απεριορίστων διαδρομών με επιπλέον όφελος για τους μαθητές, σε σχέση με το ειδικό μαθητικό δελτίο, αφού οι κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε χρήση και όχι μόνο για σχολική», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη συνέχιση του μέτρου, ο κ. Παπάς σημειώνει ότι κατά την πιλοτική του εφαρμογή τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του «και είναι πολύ πιθανό, του χρόνου, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ να τροποποιηθούν οι στάσεις και τα δρομολόγια των λεωφορείων». Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν τρόποι επέκτασης του μέτρου ώστε να απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών.

Την απόφαση για την έγκριση της πιλοτικής μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2016-2017, μέσω ΟΑΣΘ, με κάρτες απεριορίστων διαδρομών αναμένεται να λάβει στην αυριανή της συνεδρίαση η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα προχωρήσει στη σύναψη σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΟΑΣΘ.

------------

Χώροι ελεύθερης στάθμευσης τρία οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης, ασφαλτόστρωσης και σήμανσης.

Οι νέοι χώροι, στους οποίους ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης, ασφαλτόστρωσης και σήμανσης, βρίσκονται στην 4η Δημοτική Κοινότητα, στην οδό Πεστών 80 (18 θέσεων) καθώς και στην 5η Δημοτική Κοινότητα, στις οδούς Καρακάση με Τυπάλδου (15 θέσεων) και Στρωμνίτσης 2 με Καρακάση (18 θέσεων).

Τα συγκεκριμένα δημοτικά οικόπεδα είτε λειτουργούσαν ως αποθηκευτικοί χώροι υπηρεσιών του δήμου, είτε παρέμεναν αδιαμόρφωτα και αναξιοποίητα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μεριμνά, ώστε η διαμόρφωση των οικοπέδων να παραμένει εύκολα αναστρέψιμη σε περίπτωση αλλαγής χρήσης των χώρων στο μέλλον.

------------

Περιφέρεια Στερεάς: 149.350 γεύματα σε 3.159 μαθητές!


Απολογισμός του προγράμματος σίτισης στα σχολεία...

Ολοκληρώθηκε, ταυτόχρονα με την εφετινή σχολική περίοδο, το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο «Prolepsis».

Στην περίοδο υλοποίησης συμμετείχαν 47 σχολεία της περιφέρειας και διανεμήθηκαν 149.350 γεύματα σε 3.159 μαθητές.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε: «Όσο πιο λίγοι μαθητές συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, τόσο πετυχημένη θα είναι η δουλειά που κάνουμε ως Περιφέρεια, ως κεντρικό κράτος και ως κοινωνία. Όσο όμως διαρκεί η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει κάθε στιγμή, κάθε ώρα της θητείας μας να έχει αφετηρία τις ανάγκες εκείνων που δεν έχουν, εκείνων που δεν μπορούν, πόσο μάλλον για τα παιδιά μας».

------------

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση της Λακωνίας

Μέτρα λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς.

Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας, Ντίας Τζανετέα, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στα δασικά συμπλέγματα της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όλες τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλο το δάσος του Πάρνωνα, στον Ανατολικό Ταΰγετο, στο δάσος του Ζάρακα, καθώς και στις αναδασώσεις Βρεσθένων και Βασιλακίου.

Επίσης την ίδια χρονική περίοδο και όταν ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στο 4 και 5, απαγορεύεται η διέλευση περιπατητών στο Φαράγγι του Οιτύλου από την εθνική οδό Αρεόπολης-Καλαμάτας μέχρι την Ιερά Μονή Σπηλαιώτισσας, καθώς και η διέλευση οχημάτων στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.

Του μέτρου εξαιρούνται οι κάτοικοι των χωριών εντός των δασικών συμπλεγμάτων, οι κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εντός του δάσους, καθώς και όσοι διαθέτουν ειδική άδεια του δασαρχείου της περιοχής.

------------

Περίπου 400 κιλά ψάρια κατάσχεσε μετά από ελέγχους στην ιχθυόσκαλα η Λιμενική Αρχή Μηχανιώνας.


Ελέγχους στην Ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας πραγματοποίησε χθες το βράδυ προσωπικό της Λιμενικής Αρχής της περιοχής και συγκεκριμένα στη ράμπα φορτοεκφόρτωσης αλιευμάτων.

Αναλυτικά βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

-Μία (01) διοικητική παράβαση σε ιχθυέμπορο διότι δεν τηρούσε τις προδιαγραφές περί ιχνηλασιμότητας σε έξι (06) ιχθυοκιβώτια με ιχθύες “Mugil Cephalus” (Κέφαλος), σε πέντε (05) ιχθυοκιβώτια με κεφαλόποδα του είδους “Sepian Officinalis” (Σουπιά) και σε έντεκα (11) ιχθυοκιβώτια με ιχθύες του είδους “Gobius Spp” (Γωβιός) τα οποία κατασχέθηκαν.

-Μία (01) διοικητική παράβαση σε εταιρεία εμπορίας αλιευμάτων διότι δεν τηρούσε τις προδιαγραφές περί ιχνηλασιμότητας σε έντεκα (11) ιχθυοκιβώτια του είδους “Sardina Pilchardus” (Σαρδέλα) τα οποία κατασχέθηκαν.

-Μία (01) διοικητική παράβαση σε εταιρεία εμπορίας αλιευμάτων διότι δεν τηρούσε τις προδιαγραφές περί ιχνηλασιμότητας σε δεκαπέντε (15) ιχθυοκιβώτια του είδους “Sardina Pilchardus” (Σαρδέλα) τα οποία κατασχέθηκαν.

-Μία (01) αγορανομική παράβαση σε εταιρεία εμπορίας αλιευμάτων για κατοχή πενήντα έξι (56) κιλών ιχθύων του είδους “Lithognathus Mormyrus” (Μουρμούρα) μεγέθους 16-18 εκ. κάτω του ελάχιστου επιτρεπόμενου μεγέθους των 20εκ.

Από την Λιμενική Αρχή Νέας Μηχανιώνας βεβαιώθηκαν συνολικά τέσσερις (04) παραβάσεις και κατασχέθηκαν συνολικά τριακόσια ογδόντα (380) κιλά αλιεύματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν σε ευαγή ιδρύματα.

------------

Στάσεις λεωφορείων μετατρέπονται σε πρωτότυπες βιβλιοθήκες

Ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να πάρει το βιβλίο και να το διαβάσει στη διαδρομή.

Σε πρωτότυπους χώρους διαβάσματος θα «μεταμορφωθούν» πέντε στάσεις αστικών λεωφορείων στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία ιδέα της δημοτικής αρχής του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, που στόχο έχει να μετατρέψει τις παλιές, πέτρινες, στάσεις σε σύγχρονες βιβλιοθήκες.

Ήδη στήθηκε η πρώτη βιβλιοθήκη- στάση στο Φίλυρο, τοποθετήθηκαν περισσότερα από 100 βιβλία στα ράφια, ενώ μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στις υπόλοιπες τέσσερις στάσεις στην ίδια περιοχή.«Είναι μια πρωτότυπη προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα. Μετατρέπουμε σε βιβλιοθήκες τις πέτρινες στάσεις των αστικών λεωφορείων στην περιοχή του Φιλύρου. Έχουμε τοποθετήσει ράφια γεμάτα από βιβλία, υπάρχει παγκάκι αναμονής, ένας χώρος για εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πίνακας ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις του δήμου», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.Στο σχεδιασμό είναι μέσα στο καλοκαίρι να δημιουργηθεί μια ακόμη βιβλιοθήκη σε στάση στο Πανόραμα, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλες στάσεις του ΟΑΣΘ στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.«Ο επιβάτης του λεωφορείου έχει τη δυνατότητα να πάρει το βιβλίο μαζί του, να το διαβάσει στη διαδρομή, να το κρατήσει όσες μέρες επιθυμεί και στη συνέχεια να το επιστρέψει. Καλό θα ήταν να επιστρέψει και ένα επιπλέον βιβλίο που έχει στη δική του βιβλιοθήκη, το έχει διαβάσει και του άρεσε η υπόθεση», πρόσθεσε ο κ. Καϊτεζίδης.Η ιδέα υλοποιήθηκε μετά από συνεργασία με το σύλλογο Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου, που «υιοθέτησε» την πρώτη βιβλιοθήκη- στάση, ώστε να παρακολουθείτε ο χώρος καθημερινά, να τροφοδοτείται με βιβλία και εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα να ενημερωθεί ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.lamiareport.gr , http://www.newsbeast.gr , http://thestival.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.