Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Πρώην δεσμοφύλακας του Άουσβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Γνώριζε πως δολοφονούνταν αθώοι άνθρωποι καθημερινά σε θαλάμους αερίων».

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα έναν πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς, τον Ράινχολντ Χάνινγκ, 94 ετών, σε φυλάκιση πέντε ετών για «συνέργεια» στον θάνατο 170.000 εβραίων, μια καταδίκη που μπορεί να είναι η τελευταία για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών για συνέργεια στον φόνο 170.000» ανθρώπων, ανακοίνωσε το δικαστήριο του Ντέτμολντ (δυτική Γερμνία). «Γνώριζε πως στο Άουσβιτς δολοφονούνταν αθώοι άνθρωποι καθημερινά σε θαλάμους αερίων», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Στη διάρκεια της δίκης του, ο κατηγορούμενος, πρώην μέλος των SS, εξέφρασε τη μεταμέλειά του. «Ντρέπομαι που άφησα να γίνει αυτή η αδικία και που δεν έκανα τίποτε για να την εμποδίσω», είχε δηλώσει σε μια ομολογία που αναγνώσθηκε στο ακροατήριο από τους δικηγόρους του, σπάζοντας δεκαετίες σιωπής.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, ο Ρόναλντ Σ. Λόντερ, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του τη σημερινή δικαστική απόφαση. «Είχε την ποινή που άξιζε», τόνισε, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι η δίκη αυτή «άργησε δεκαετίες».

Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τους απογόνους των θυμάτων, η δίκη αυτή ήταν «ένα μεγάλο βήμα, έστω και καθυστερημένο» προς την «πλήρη εξέταση των μαζικών φόνων στο Άουσβιτς», υπογράμμισαν οι δικηγόροι τους σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την ετυμηγορία.

Η δικαιοσύνη επικύρωσε για πρώτη φορά τον ρόλο ενός SS στις «διάφορες μορφές» εξόντωσης, από τους θαλάμους αερίων μέχρι τις συνοπτικές εκτελέσεις και τον φόνο «μέσω των συνθηκών διαβίωσης», κυρίως του υποσιτισμού, υπενθυμίζουν.

Ο Χάνινγκ είναι ο τρίτος κατηγορούμενος σε ένα κύμα από δικαστικές διαδικασίες οι οποίες άρχισαν με την καταδίκη το 2011 του Τζον Ντεμιανγιούκ, πρώην δεσμοφύλακα του Σομπιμπόρ, και στη συνέχεια την καταδίκη πέρυσι του Όσκαρ Γκρένινγκ, πρώην λογιστή του Άουσβιτς, έπειτα από δεκαετίες σχετικής δικαστικής επιείκειας.

Δύο άλλοι δεσμοφύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης εμβληματικών του Ολοκαυτώματος επρόκειτο να δικαστούν φέτος. Όμως η δίκη του πρώτου ανεστάλη έπειτα από γνωμοδότηση ιατρικών εμπειρογνωμόνων και ο δεύτερος πέθανε μία εβδομάδα πριν από τη δίκη του.

Όπως και με τους Ντεμιανγιούκ και Γκρένινγκ, η εισαγγελία δεν αποδίδει στον Ράινχολντ Χάνινγκ καμιά συγκεκριμένη εγκληματική πράξη, όμως τον περιγράφει ως «γρανάζι» της εξόντωσης, η οποία ήταν τόσο μαζική ώστε ενέπλεκε όλο το προσωπικό του στρατοπέδου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.