Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τέσσερα σημεία στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που πρέπει να επισκεφτείτε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζήστε το δικό σας παραμύθι στο νησί των Ιπποτών.




Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους– ανακηρύχτηκε το 1998 από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντός των τειχών της θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες.

Αδιαμφισβήτητα, οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών. Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί. Σημεία αναφοράς της είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο δρόμος των Ιπποτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος του Ρολογιού, η Καστελλανία και η οδός Σωκράτους. Δείτε αναλυτικά παρακάτω τα πιο σημαντικά από αυτά. 

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου



Το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου εμφανίζεται εντυπωσιακό και επιβλητικό αφού ανηφορίσετε την οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Χτισμένο στη θέση της κάτω Ακρόπολης της Αρχαίας Ρόδου, στην αρχική θέση του ναού του Θεού Ήλιου, το παλάτι δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, προκειμένου να αποτελέσει την προσωπική κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως το διοικητικό κέντρο της πόλης.

Πλατεία Ιπποκράτους



Από τα πιο πολυσύχναστα και πολυφωτογραφημένα σημεία στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Πλατεία Ιπποκράτους αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους επισκέπτες του νησιού όσο και για τους ντόπιους. Εδώ συγκεντρώνεται όλη η δραστηριότητα στην Παλιά Πόλη. Οι τουρίστες δεν υπάρχει μέρα που να βρεθούν εντός των τειχών και να μην περάσουν από την Πλατεία Ιπποκράτους, έστω και μία φόρα, καθώς είναι γεμάτη με παραδοσιακές ταβέρνες και μοντέρνα cafes. Από εδώ ξεκινάει η οδός Σωκράτους, ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, ο οποίος είναι γεμάτος με καταστήματα με διάφορα είδη, όπως κοσμήματα, αναμνηστικά, δερμάτινα και τουριστικά είδη. Στην πλατεία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, επίσης, την Καστελλανία, ένα πέτρινο κτήριο με στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από το συντριβάνι στο κεντρικότερο σημείο της Πλατείας Ιπποκράτους. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κτήρια, καθώς εδώ λειτουργούσε το ποινικό δικαστήριο των Ιπποτών. 

Μεσαιωνικά Τείχη



Η πρώτη οχύρωση της Παλιάς Πόλης της Ρόδου ήταν βυζαντινή (7ος αιώνας) και χώριζε την πόλη σε τρία μέρη, την Ακρόπολη, το Κολλάκιο (Άνω Πόλη) και το μπούργκο (Κάτω Πόλη). Την περίοδο της κυριαρχίας του νησιού από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, τα τείχη επεκτάθηκαν κατά τα 2/5 της αρχικής βυζαντινής έκτασης. Στις αρχές του 12ου αιώνα, λοιπόν, το τείχος, που είχε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, απέκτησε μια έκταση 175.000 τ.μ. επιπλέον. Από το 1309, όταν καταλήφθηκε από τους Ιππότες και έγινε διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, η Ρόδος είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα του νέου κράτους, τις προσκλήσεις και τις απειλές των μουσουλμάνων. Τα ισχυρά τείχη αντιστάθηκαν στην πολιορκία του Μωάμεθ Β' του Πορθητή το 1480, με αποτέλεσμα την ήττα της τουρκικής δύναμης. Τα μεσαιωνικά τείχη της Ρόδου έχουν μήκος περίπου 5 χλμ. και πλάτος 12 μ., επάλξεις, πυργίσκους και τάφρο καθώς και Πύλες με γέφυρες. Οι πιο σημαντικές από τις πύλες εισόδου και εξόδου από τη Μεσαιωνική Πόλη είναι η Πύλη Ντ' Αμπουάζ και η Θαλασσινή Πύλη, γνωστή και ως Πύλη του Λιμανιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο



Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου στεγάζεται στο πρώην Νοσοκομείο των Ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, στη Μεσαιωνική Πόλη. Η ανέγερση του συγκεκριμένου κτηρίου ξεκίνησε το 1440 και ολοκληρώθηκε επί Μεγάλου Μαγίστρου d' Aubusson, μεταξύ 1476-1503. Σε αυτό το εντυπωσιακό, μεσαιωνικό κτήριο γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ρόδου, αλλά και από τα γύρω νησιά, τα οποία εκτίθενται στον κήπο και τις έξι αίθουσες στον όροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου.


Πηγή: http://www.greekguide.com/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.