Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Παιδί και τεχνολογία: 3 λάθη που κάνουν οι γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tα μικρά παιδιά γνωρίζουν να χειρίζονται άψογα υπολογιστές, κινητά και ταμπλέτες καλύτερα και από εμάς τους ενήλικες.

Το ερώτηταμα που τίθεται είναι: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή των παιδιών μας ή έχει συμβάλλει στην εσωστρέφεια και απομόνωση τους;

Ποτέ ξανά στην ιστορία τα παιδία δεν είχαν πρόσβαση σε τόσο πολλές πληροφορίες.

Τα έξυπνα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα tablets, οι κονσόλες παιχνιδιών, κατακλύζουν κυριολεκτικά την αγορά και τις περισσότερες φορές και τα σπίτια μας. Τα παιδιά , είναι δέκτες αυτής της τεχνολογικής επανάστασης και δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτήν. Ωστόσο είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ενώ η τεχνολογία συμβάλλει στην επέκταση της γνώσης μας για τον κόσμο και στην βελτίωση της εκπαίδευση συχνά αποτελεί πηγή συγκρούσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών.

Απομονώνονται τα παιδιά;

Για μερικά παιδιά η τεχνολογία αποτελλεί απλώς ένα χόμπι. Αυτά τα παιδιά συνήθως έχουν μια πλήρη ζωή, γεμάτη δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε σχολικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, αθλητικές ή μουσικές δραστηριότητες κτλ.

Για άλλα παιδιά όμως, η τεχνολογία αποτελεί το επίκενρο της ζωή τους. Τα παιδιά αυτά έχουν την τάση να είναι πιο απομονωμένα και ανήσυχα, έχουν περιορισμένες δεξιότητες και αντιμετωπίζουν δυσκολία να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις. Γι 'αυτά, η τεχνολογία είναι απλά ένας τρόπος να αποφύγουν ένα απογοητευτικό κόσμο, ένα κόσμο που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Με το να βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε μια οθόνη, αποκλείουν τον εαυτό τους από την επαφή και την επικοινωνία. Δυστυχώς, όσο πιο συνδεδεμένος («εξαρτημένος») αισθάνεται κάποιος με την τεχνολογία, τοσό λιγότερο συνδεδεμένος αισθάνεται με τους ανθρώπους γύρω τους.

Εάν η τεχνολογία γίνεται η κύρια δραστηριότητα του παιδιού σας, αν το παιδί σας ξοδεύει ώρες την ημέρα παίζοντας ή σερφάροντας στο διαδίκτυο, αντί να είναι έξω με τους φίλους του ή να συμμετέχει σε σχολικές δραστηριότητες, είναι ένα σημάδι που σας προειδοποιεί οτί το παιδί σας μπορεί να είναι "εθισμένο" με την τεχνολογία.

Τα σημάδια του επικίνδυνου εθισμού

Όπως συμβαίνει με κάθε εθισμό, όσο αυξάνεται η εξάρτηση, μειώνεται η προσωπική λειτουργία. Τα παιδιά γίνονται πιο παρορμητικά και κυκλοθυμικά. Έτσι, καθώς η πείνα τους για περισσότερο χρόνο τεχνολογίας μεγαλώνει, αυξάνονται και οι συγκρούσεις με τους γονείς.

Τα εθισμένα παιδιά είναι πιθανό να υποφέρουν από:

Κοινωνική απομόνωση

Φτωχές κοινωνικές δεξιότητες

Κυκλοθυμική διαθέση

Διαταραχές ύπνου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ο καθορισμός ορίων στις ανθυγιεινές συμπεριφορές είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της καλής γονικής μέριμνας. Λαμβάνοντας, το ρόλο του «θεματοφύλακα της τεχνολογίας» μπορεί να γίνεστε δυσάρεστος για το παιδί σας ή να έρχεστε σε σύγκρουση με αυτό, αλλά είναι το κλειδί για την πρόληψη της τάσης του τεχνολογικού εθισμού.

Τα τρία μεγάλα λάθη που κάνουν οι γονείς, όταν πρόκειται για την τεχνολογία

1. Δεν ρυθμίζουν τα όρια της τεχνολογίας

2. Δεν έχουν αρκετές οικογενειακές δραστηριότητες

3. Οι γονείς είναι επίσης εθισμένοι με την τεχνολογία

Βασικοί κανόνες

Εδώ είναι μερικές βασικές συστάσεις για τους γονείς που έχουν παιδιά που παρουσιάζουν εμμονή με την τεχνολογία. Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτό που μπορεί να λειτουργεί για ένα παιδί, για ένα άλλο μπορεί να είναι καταστροφικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι όσο πιο εξαρτημένο είναι ένα παιδί με την τεχνολογία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το βοηθήσετε να απεγκλωβιστεί.

Αλληλεπιδράστε με τα παιδιά σας ακόμα κι όταν βρίσκεστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Η τεχνολογία χρειάζεται όρια. Είναι σημαντικό να δημιουργείτε ώρες τεχνολογίας, συγκεκριμένο δηλάδή χρόνο μέσα στην ημέρα για εργασία, παιχνίδια ή για σερφάρισμα στο Internet. Αυτό θα βοηθήσει να περιορίσετε την χρήση του διαδυκτίου για τα παιδιά, θέτοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για ηλετρονικά παιχνίδια, οι γονείς μπορούν να επιτρέψουν τριάντα λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και δύο ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

Τοποθετείτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινό χώρο στο σπίτι για να ελέγχετε το είδος της χρήσης. Αποφύγετε να επιτρέψετε στο παιδί σας να εξαφανίζεται για ώρες πίσω από μια κλειστή πόρτα.

Υπάρχουν πολλές on-line υπηρεσίες που μπορεί να φιλτράρουν ακατάλληλο ή βίαιο υλικό. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση στο Internet. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι το Net Nanny.

Τεχνολογία χωρίς επίβλεψη δεν είναι υγιές για το παιδί. Βρείτε τη σωστή ισορροπία για τη χρήση της τεχνολογίας στο σπίτι σας για να αποτρέψετε στο μέλλον καθε κίνδυνο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.