Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Υπουργείο Παιδείας: Κανένα Νηπιαγωγείο δεν κλείνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας μέσω συγκεκριμένων ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, όχι μόνο δεν βοηθά στην αποσαφήνιση της πολιτικής του Υπουργείου στον κρίσιμο τομέα της προσχολικής αγωγής, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους όσοι αβασάνιστα και χωρίς μελέτη του θέματος προσπαθούν να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε ανακοίνωσή του.

«Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο προωθεί ρύθμιση με την οποία αυξάνεται σε 14 νήπια ο ελάχιστος αριθμός για τη σύσταση τάξης νηπιαγωγείου στις αστικές περιοχές, ενώ μειώνεται σε 5 (από 7 σήμερα) για τις απομακρυσμένες και τα δυσπρόσιτα.

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, διαβεβαιώνει ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των 5224 Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο επιχειρεί να απλώσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο μειώνει τον αριθμό των παιδιών στα Νηπιαγωγεία των περιοχών αυτών από 7 σε 5, κάτι που επιμελώς αποκρύπτεται από τις εν λόγω ανακοινώσεις και δημοσιεύματα.

Επιπλέον, στις αστικές περιοχές μόνο 87 από τα 5224 νηπιαγωγεία όλης της χώρας διαθέτουν λιγότερα από 12 παιδιά. Συνεπώς, ακόμη και αν πρόθεση του Υπουργείου ήταν οι συγχωνεύσεις ή οι καταργήσεις Νηπιαγωγείων- όπως ψευδώς αναφέρουν οι αντιδρώντες στη διάταξη- δεν θα αρκούνταν σε ένα ασήμαντο ποσοστό 1,6% επί του συνόλου. Βέβαια, ακόμη και αυτά τα 87 νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν και την επόμενη σχολική χρονιά, αφού, έχουν όλη τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό εγγράφοντας εκτός από νήπια και προνήπια.

Η πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου για ενίσχυση της προσχολικής αγωγής στην κατεύθυνση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχει εκδηλωθεί από την πρώτη μέρα όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Οι αριθμοί που ακολουθούν και δείχνουν την αύξηση Νηπιαγωγείων και αριθμού νηπιαγωγών στη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας την Αττική είναι άκρως αποκαλυπτικοί και δεν επιδέχονται διάψευση» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.



-----------

Αντιπαράθεση για προσλήψεις αναπληρωτών και νηπιαγωγεία

Στάσεις εργασίας προανήγγειλαν εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών.

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο της διάταξης του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις αναπληρωτών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών, προαναγγέλλοντας στάσεις εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου, στις 11:30.

Επιπλέον, η ΔΟΕ διαμαρτύρεται και για τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, για τον ελάχιστο αριθμό νηπίων στα νηπιαγωγεία. «Διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός νηπίων που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση η ΔΟΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας απηύθυνε προσωπικά έκκληση προς τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να αναβάλουν για άλλη ημέρα την κινητοποίηση που έχουν αναγγείλει, λόγω της παρουσίας στο υπουργείο την ίδια ημέρα και ώρα εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα, που θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό «Κύπρος: 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ». «Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και βέβαια είναι αδύνατο να αναβληθεί», αναφέρει.

Σημειώνεται, ότι η ΔΟΕ απέρριψε την πρόταση του υπουργείου για την πρόσληψη αναπληρωτών για την ερχόμενη χρονιά, τονίζοντας ότι έχει «αποσπασματικό χαρακτήρα» και «διαιωνίζει τον κατακερματισμό στην εκπαίδευση», ενώ παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εξηγγελθέντες 20.000 διορισμοί έχουν μετατεθεί «στις καλένδες». Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι οι προτάσεις του υπουργείου βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την δική της πρόταση και προοικονομεί ότι θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων.

«Κόκκινο πανί» για δασκάλους και καθηγητές, ο νόμος 3848/10 που αφορά στους αναπληρωτές και που, όπως αναφέρουν, όχι μόνο δεν καταργείται, όπως έχει δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου, αλλά ενεργοποιείται προς το χειρότερο.

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, απαντά διαβεβαιώνοντας ότι, όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των 5224 Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. «Το υπουργείο επιχειρεί να απλώσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Γι' αυτό το λόγο μειώνει τον αριθμό των παιδιών στα νηπιαγωγεία των περιοχών αυτών από 7 σε 5, κάτι που επιμελώς αποκρύπτεται από τις εν λόγω ανακοινώσεις και δημοσιεύματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι οι ενέργειες, οι οποίες γίνονται και σε σχέση με την πρόσληψη αναπληρωτών, έχουν σαν στόχο την ομαλή έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.