Το χειρουργείο έγινε σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.
Σε πραγματικό χρόνο μεταδόθηκε χθες η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενός όγκου σε 70χρονο ασθενή, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, που έγινε στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου από τον χειρουργό δρ. Σαφί Αχμέντ. Η όλη διαδικασία μεταδιδόταν σε video streaming από δύο κάμερες, μία πάνω από το χειρουργικό τραπέζι και μία δίπλα στον χειρουργό, προσφέροντας θέαση 360 μοιρών στους θεατές.
Οι τελευταίοι ήταν τόσο οι φοιτητές ιατρικής και οι εκπαιδευόμενοι στη χειρουργική που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όσο και όσοι κάθονταν στον καναπέ τους οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και οι οποίοι παρακολουθούσαν από υπολογιστή ή smartphone.
Οι θεατές έπρεπε να έχουν «κατεβάσει» μια εφαρμογή (VR in OR) στη συσκευή τους και να φοράνε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας όπως το Samsung Gear. Αλλά και χωρίς τα γυαλιά, πάλι μπορούσαν να παρακολουθήσουν, χωρίς όμως να νιώθουν ότι βρίσκονται «μέσα» στο χειρουργείο.
Πριν δύο χρόνια o Αχμέντ είχε μεταδώσει ζωντανά μια χειρουργική επέμβαση με το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας Google Glass, και οι θεατές έβλεπαν ό,τι έβλεπε ο γιατρός. Αυτή τη φορά, οι θεατές έβλεπαν την εγχείρηση όχι μόνο μέσα από τα μάτια του χειρουργού, αλλά και από άλλες οπτικές γωνίες.
Ο Αχμέντ δήλωσε ότι η ζωντανή μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας παρέχει νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες για τους υποψήφιους χειρουργούς τόσο γι' αυτούς που παρακολουθούν από κοντά την επέμβαση φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κεφάλι τους, όσο και γι' αυτούς που κάνουν κάτι ανάλογο εξ αποστάσεως. Αυτό, όπως είπε, ισχύει ιδίως για όσους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν την ευκαιρία να δουν μπροστά στα μάτια τους μια χειρουργική επέμβαση από έναν γιατρό υψηλού επιπέδου.
O βρετανός χειρουργός έχει μάλιστα δημιουργήσει την εταιρεία Medical Realities, για να προωθήσει τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στο ιατρικό πεδίο. Η εταιρεία μετέδωσε την επέμβαση μέσω της ιστοελίδας της, με χρονοκαθυστέρηση ενός λεπτού για την περίπτωση που εμφανίζονταν απρόσμενες επιπλοκές στο χειρουργείο.
Ο Αχμέντ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσθήκη εμπλουτισμένου και αλληλεπιδραστικού περιεχομένου, όπως βίντεο με γραφικά προκειμένου να καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τι βλέπει την ώρα της επέμβασης ή ακόμη η δυνατότητα να γίνονται διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους θεατές προς τον χειρουργό.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.