Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Σε κλίμα καχυποψίας ξεκινά η αξιολόγηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας ανοίγει σήμερα το απόγευμα ο νέος κύκλος συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές με το ΔΝΤ να επιστρέφει στην Αθήνα αποφασισμένο να θέσει πιο επιτακτικά τις απαιτήσεις του για ασφαλιστικό, φορολογικό, δαπάνες και μισθούς του δημοσίου.

Μετά την απάντηση ψυχρολουσία που έστειλε χθες η επικεφαλής της ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του πρωθυπουργού με αφορμή της διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου από τα WikiLeaks, η στάση Ταμείου αναμένεται να σκληρύνει περαιτέρω.

Άλλωστε σε ένα τμήμα της επίμαχης συνομιλίας η ίδια η κ. Βελκουλέσκου αφήνει να εννοηθεί ότι τα μέτρα που είναι υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ταμείου για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

«Αυτά στα οποία είχαμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους - οι οποίοι τώρα υποχωρούν- είναι απλά: ζητήσαμε αλλαγές στο αφορολόγητο όριο, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, το μισθολογικό και κάποιες περικοπές δαπανών. Αυτό είναι όλο» τονίζει η κ. Βελκουλέσκου για να επισημάνει στη στάση της διαπραγματευτικής ομάδα «έκαναν κάποια πράγματα για τις επικουρικές συντάξεις και κάτι για το αφορολόγητο. Είναι όμως πολύ λίγα».

Τι ζητάει όμως το ΔΝΤ;

1. Στο μισθολόγιο του δημοσίου θεωρεί ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 είναι ανεπαρκής καθώς εκτός από κάποιες εσωτερικές διευθετήσεις δεν έχει κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ και είναι ανάλογη της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, το Ταμείο θεωρεί ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά κάτι που δεν έγινε στον πρόσφατο νόμο. Μαζί θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο όπως έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο του καλοκαιριού.

2. Στο ασφαλιστικό είναι σαφές ότι το Ταμείο θεωρεί ότι είναι ολοκληρωτικά λάθος η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάζει την αύξηση της απασχόλησης μακροπρόθεσμα. Ζητεί λοιπόν να γίνουν άμεσα περικοπές από τις κύριες και τις επικουρικές για να περιοριστεί το κόστος στο σημερινό ασφαλιστικό και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για την νέες συντάξεις ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος.

3. Στο φορολογικό μιλάει για ύψος αφορολόγητου και όχι φορολογική μεταρρύθμιση όπως θέλει να το ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών . Η κ. Βελκουλέσκου επικεντρώνει την κριτική της στο ότι το ΥΠΟΙΚ μείωσε ελάχιστα το ύψος του αφορολόγητου από τα 9.950 ευρώ στα 9.100 ευρώ . Το Ταμείο επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι το αφορολόγητο θα πρέπει να μειωθεί στα 7.000 ευρώ και μάλιστα να ισχύει για όλα τα εισοδήματα και να μην καταργείται για τα κλιμάκια πάνω από τα 42.000 ευρώ όπως συμβαίνει σήμερα . Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνουν αυξήσεις συντελεστών συναντούν την αντίδραση των ανθρώπων του ΔΝΤ, που θεωρούν ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

4. Ζητεί επίσης περικοπές δαπανών που είχαν συμφωνηθεί μέσα από το μνημόνιο. Στις βασικές κατηγορίες δαπανών ζητεί μείωση 500 εκ. ευρώ από φέτος στις αμυντικές δαπάνες για το 2016 και συνέχιση της μείωσης τους μέχρι να φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2018.

Επίσης ζητεί την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018.

Η στάση της ομάδας του Ταμείου μπορεί να αλλάξει και πάλι ανάλογα με το αποτέλεσμα των επαφών που θα έχουν από σήμερα στη Γερμανία η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Πoλ Τόμσεν με κύριο θέμα την σύνδεση των μέτρων της αξιολόγησης με την διευθέτηση του χρέους.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.