Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πέθανε η κορυφαία αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ιρανοβρετανή «έφυγε» σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή.

Πέθανε σήμερα από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, η Ιρακινοβρετανή, διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ, που το 2004 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Πρίτσκερ, το «Νόμπελ» των αρχιτεκτόνων.

«Με μεγάλη μας θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι η Ζάχα Χαντίντ πέθανε αιφνιδίως στο Μαϊάμι νωρίς σήμερα το πρωί», ανέφερε η εταιρεία Zaha Hadid Architects. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Χαντίντ από το Λονδίνο, η 65χρονη έπασχε από βρογχίτιδα και είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας.

Η δημόσια τηλεόραση του Ιράκ επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Χαντίντ που, μεταξύ άλλων, είχε σχεδιάσει και το Κέντρο Υγρού Στίβου που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.



Έργα της Χαντίντ, η οποία ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της σχολής της αποδόμησης, είναι επίσης το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη.

«Θλίβομαι πολύ για τον θάνατο της Ζάχα Χαντίντ. Ήταν μια έμπνευση για τον κόσμο και η κληρονομιά της θα ζήσει στα πανέμορφα κτίρια στο Στράτφορντ και σε όλον τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Η Χαντίντ γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 και σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας του Λονδίνου, απ' όπου πήρε το πτυχίο της το 1977. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, έργα του οποίου ήταν οι όπερες της Καντόνας και του Κάρντιφ καθώς και η ράμπα απογείωσης του άλματος με σκι στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτσκερ, το 2004.

Μετά την πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Χαντίντ επρόκειτο να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020 αλλά το σχέδιό της κρίθηκε πολύ ακριβό και εγκαταλείφθηκε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.