Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Περιφέρεια, Δήμος και ΕΒΕΔ θα μπλοκάρουν τις εκποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου στη Ρόδο!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολυεπίπεδη μάχη με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα ακινήτων διαχείρισής του στα Δωδεκάνησα ανοίγει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, που έχει ήδη απευθυνθεί στην γνωστή δικηγορική εταιρεία των Αθηνών «Ζέπος και Γιαννόπουλος» για να αναλάβει την δικαστική διεκδίκηση τους αλλά και την αποτροπή εκποιήσεων ακινήτων μέσω εταιρειών του Δημοσίου!! Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Χατζημάρκος ανέθεσε στην δικηγορική εταιρεία να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει η κείμενη νομοθεσία για να διεκδικήσει με τη συνδρομή του Δήμου Ρόδου και του ΕΒΕΔ την κυριότητα ακινήτων που υφαρπάχθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΠΑ ως και το ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα να αποτραπούν οι όποιες εκποιήσεις δημοσίων ακινήτων επιχειρηθούν εφ’ εξής.

Εξετάζει μάλιστα με τους δικηγόρους της συγκεκριμένης εταιρείας και τους νομικούς συμβούλους του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ασκήσει ένδικα μέσα κατά των πράξεων εκποίησης, τόσο ενώπιον των Ελληνικών όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, (ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για την ακύρωσή τους!!

Το όλο θέμα αναμένεται να προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, πέραν και έξω από την αρχική στόχευση του περιφερειάρχη να διεκδικήσει την απόδοση του 75% από την εκποίηση ακινήτων, που διαχειρίζεται ο Ελληνικό Δημόσιο, μέσω οργανισμών και εταιρειών του, στην αυτοδιοίκηση.

Στο θέμα αναμένεται εξάλλου να τοποθετηθεί σήμερα ο κ. Χατζημάρκος σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει στα τοπικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αρμοδίως 22.870 ακίνητα συνολικού εμβαδού 800.000 στρεμμάτων περίπου περιλαμβάνονται στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στα Δωδεκάνησα.

Προσπάθεια της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, της ορθολογικής διαχείρισης των αναγκών και των υποχρεώσεων, των εσόδων και των εξόδων του κράτους, είναι η αποδοτική και προγραμματισμένη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικά κριτήρια, αλλά και η διασφάλιση του κοινωνικού συμφέροντος.

Εν πάση περιπτώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Δωδεκάνησα διέπεται από τις διατάξεις του Κυβερνητικού Διατάγματος 132/1929 «περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου» που διατηρήθηκαν σε ισχύ με το άρθρο 8 Ν. 510/1947. Αποτέλεσμα αυτής της διατηρήσεως είναι ότι ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου αποτελεί πλέον ειδικό τοπικό δίκαιο οι διατάξεις του οποίου κατισχύουν των διατάξεων του κοινού δικαίου.

Η Νομοθεσία περί Διοίκησης, Διαχείρισης και προστασίας των Δημοσίων Κτημάτων εισήχθη στα Δωδεκάνησα με το διάταγμα 31/12-10/1 έτους 1949.

Ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο (στοιχεία κάθε ακινήτου – διαγράμματα – χάρτες κ.λπ.) έγινε μόνο στα νησιά Ρόδου, Κω και σε τμήμα της Λέρου.

Η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στα Δωδεκάνησα περιήλθε σε αυτό εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο.

Η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου στα νησιά Ρόδου, Κω και σε τμήμα της Λέρου, σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε 26.000 ως 28.000 κτηματομερίδες, καταγεγραμμένες στα οικεία Κτηματολόγια, ενώ για όλα τα νησιά του Νομού, αυτή θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ακίνητα.

Η εγγεγραμμένη περιουσία έχει συνολική έκταση 800.000 στρέμματα περίπου, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή τα αστικά ακίνητα (εγγεγραμμένα και μη) ανερχόμενα σε 4.000 περίπου, η κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, καθώς επίσης και τα λοιπά κοινόχρηστα πράγματα ήτοι κοίτες χειμάρρων, δρόμοι, πλατείες, άλση κ.λπ.

Σημειώνεται ότι το 1/3 του νησιού της Ρόδου είναι στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, ενώ η αντίστοιχη περιουσία στο νησί της Κω ανέρχεται σε 67.000 στρέμματα περίπου και στο νησί της Λέρου ανέρχεται σε 1.500 στρέμματα.

Αγνωστη είναι εξάλλου η περιουσία του Δημοσίου στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και αυτή εντοπίζεται κατά τεκμήριο, δηλαδή ότι δεν είναι ιδιωτικό είναι του Δημοσίου. Μέχρι στιγμής στα βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου έχουν καταγραφεί για το νησί της Ρόδου 20.968 περίπου ακίνητα, για το νησί της Κω 1.319 ακίνητα, για το νησί της Καρπάθου 37 ακίνητα και για τα νησιά Καλύμνου-Λέρου 546 ακίνητα.


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.